Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) Els imams catalans insten a "denunciar" a qualsevol persona, sigui o musulmana o no, que "actui inadequadament dins d'una societat plural" que accepta i reconeix els drets de tots els ciutadans amb independència de la seva religió.

Així ho assegura el manifest que es va aprovar aquest diumenge, en el marc del congrés català d'imams i comunitats islàmiques de Catalunya, organitzat pel Consell Islàmic Cutural de Catalunya.

En aquest document, els líders expressen el seu compromís pels "valors humanístics de l'Islam", que "totes les entitats musulmanes han de fomentar positivament" i que s'han de transmetre a les societats d'acollida.

Els imams destaquen el paper de tolerància que històricament han tingut les societats islàmiques. "S'ha de destacar que els musulmans de l'era profètica van acordar i consentir la primera constitució de ciutadania amb els no musulmans", recorden.

També insten als musulmans occidentals a "ser conscients de la jurisprudència islàmica de les minories per treure profit d'ella".

D'altra banda, demanen treballar perquè es visualitzi la "concepció completa de la ciutadania" que s'extreu dels textos corànics.

A continuació, reproduïm el text íntegre del manifest aprovat:

Manifiesto del VI Congreso de Imames y Presidentes de Mezquitas de Catalunya

En el día 3 de octubre de 2010, que corresponde al 24 de shuwal de 1431 hijri, El consejo Islámico de Catalunya organizó el VI Congreso de las comunidades musulmanas de Catalunya, en dos sesiones una por la mañana y otra por la tarde, donde se acordَ el siguiente manifiesto que incluye un compendio de las diferentes intervenciones tanto de los ponentes como de los asistentes:

1. La Ciudadanía y la democracia son derechos inseparables que todos debemos aprovechar para desarrollar su papel dentro de una sociedad plural.

2. Hay muchos factores como la convivencia y la integración que se suman al contexto de la ciudadanía que a veces varía de un colectivo a otro.

3. Cabe destacar que los musulmanes de era profética acordaron y consintieron la primera constitución de ciudadanía con los no musulmanes

4. Los musulmanes que viven en occidente deben ser conscientes de la jurisprudencia islámica de las minorías para sacar provecho de ella y comprender el hecho de relacionarse socialmente con los no musulmanes siendo ellos una minoría.

5. Hay que intentar sacar a la luz la realidad correcta y sana de las bases de la definición completa de la ciudadanía reflejada en el Islam.

6. Denunciar a cualquier colectivo musulmán o ajeno al Islam que actué inadecuadamente, dentro de la sociedad plural donde los musulmanes gozan de derechos de ciudadanía.

7. Todas las entidades musulmanas deben fomentar positivamente los valores humanísticos del Islam y transmitirlos a las sociedades de acogida.

Consell Islàmic de Catalunya