Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) La Trobada Internacional de Pregària per la Pau de Sant Egidi s’ha iniciat aquest diumenge al matí a Barcelona amb una eucaristia catòlica a Santa Maria del Mar amb la presència d’una trentena de representants d’altres tradicions cristianes. El patriarcat ortodox de Moscou ha tingut una presència rellevant.

Tot i que els representants de les Esglésies cristianes no poden compartir el mateix ritus eucarístic, el metrapolita Filaret, exarca de Bielorússia del patriarcat de Moscú, ha pronunciat una homilia després de les paraules del cardenal Lluís Martínez Sistach, que presidia la celebració acompanyat de diversos cardenals. Després d’escoltar l’Evangeli, el metrapolita Filaret -expert en ecumenisme- s’ha assegut a l’esquerra de l’altar i el cardenal Sistach a la dreta i han pronunciat cadascú la seva homilia.

El moment més rellevant ha estat quan ha finalitzat l’homilia el representant rus i, amb els aplaudiments dels assistents, s’ha abraçat amb el cardenal Martínez Sistach. Tots dos han prolongat l’aplaudiment beneïnt conjuntament els presents a Santa Maria del Mar. En la celebració, l’arquebisbe de Barcelona ha estat acompanyat de diversos cardenals –Roger Etchegaray, Paul Poupard, Jean-Pierre Ricard, Geraldo Agnelo-, una vintena de bisbes i abats –entre ells els catalans Pujol, Vives, i Taltavull- i uns seixanta capellans.

Al final de la missa s’ha repetit una escena semblant amb un representant de l’Església ortodoxa i un anglicà acompanyant al cardenal Sistach en la benedicció final i en la processó de sortida. Unes tres mil persones que omplien la Basílica de Santa Maria del Mar han estat testimonis d’aquesta imatge i del llarg intercanvi de salutacions entre representants de les Esglésies cristianes en el moment de la pau.

Aquest gest de proximitat amb l’Església ortodoxa russa es produeix en un moment de màxim interès per la Santa Seu en estrènyer les relacions amb el patriarcat de Moscou. En els darrers anys de diàleg ecumènic ha estat impossible una trobada entre el papa i el patriarca de Moscou, la única gran trobada ecumència pendent entre el cap de l’Església catòlica i els patriarques més rellevants de la tradició ortodoxa.  

Benet XVI, a través de la secretaria d’Estat de la Vaticà, ha beneït aquesta celebració amb un missatge del cardenal Tarcisio Bertone que s’ha llegit al final de la missa. El missatge és una crida a “no defallir en el diàleg, que definitivament elimini malentesos i la desconfiança, i seguir construint com a germans i membres de la mateixa família humana el camí de la convivència”.

El metrapolita Filaret ha parlat en rus i el seu comentari a les lectures s’ha pogut seguir a través de les fotocopies que han repartit als assistents. L’homilia s’ha centrat en el sentit i la força de la pregària que l’ha emmarcat en “un món que fuig persistentment de l’Evangeli” i en el que “a tot arreu es veu la ruïna de la família tradicional, que en el seu lloc neixen formes de convivència que l’Escriptura defineix clarament com a pecat”. Filaret ha parlat de la fe com “la força que transcendeix els nostres límits i la nostra petitesa”.

Per la seva banda, el cardenal Sistach -alternant català, castellà i italià- ha remarcat els fruits de les trobades interreligioses iniciades el 1986: “Si mirem el trajecte que ja hem fet, podem dir que aquest esperit d’Assís ha agermanat milers de persones durant tots aquests anys, i les ha unides amb una sensibilitat comuna que ha ultrapassat tot tipus de fronteres i barreres”.

També ha ressaltat l’esperit “de pau, de convivència, de fraternitat i de compassió que trobem en el fons de totes las grans tradicions religioses” i ha presentat els participants a la trobada com a “servidors humils de la convivència i de la pau en les seves societats i en el món globalitzat i plural d’avui”. En una crida a no perdre l’esperança a conclòs que “el Déu de la justícia i la pau no fallarà”.

Imatges de la celebració: