Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El proper dimarts 16 de novembre a les 19 hores es lliuraran els premis del V Memorial Joan Gomis.

El jurat, integrat per membres de Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau, Foc Nou, i El Ciervo, ha decidit premiar als periodistas Oriol Andrés, Carles Castro i Gemma García per “La Somalia refugiada” en la modalitat
d’obres inèdites; així com al reportatge “El Salvador: Memoria liberadora” de Juan Ignacio Cortés, col·laborador de la revista Vida Nueva en la modalitat de trajectòria periodístiques i obres publicades.
     
El premi Memorial Joan Gomis promou el periodisme solidari, reconeixent persones, institucions o col·lectius que
practiquen un periodisme que té per finalitat lluitar contra les desigualtats, la pobresa i la exclusió social. Amb aquest criteri, el jurat ha decidit premiar en la categoria d’obres inèdites l’article d’Oriol Andrés, Carles Castro i Gemma García, que exposa a través de testimonis de primera mà la situació del camps de refugiats de Dadaab, creat per l’ACNUR a Kènia, on hi viuen exiliats somalís. A través de la tasca dels líders del camp i les seves veus assistim a la precarietat a què estan exposades les
víctimes d’aquest conflicte oblidat. Respecte a la categoria d’obres publicades, el reportatge de Juan Ignacio Cortés, publicat a la revista Vida Nueva, recorda la figura d’Ignacio Ellacuría i els altres cinc jesuïtes assassinats al Salvador ara fa vint anys. Els crims dels anomenats ‘màrtirs de la UCA’ encara segueixen sense jutjar.
     
El premi en la modalitat de trajectòries periodístiques està dotat amb 1.000 euros, i el de la modalitat d'obres inèdites amb 2.000 euros. A més a més els articles guanyadors es publicaran a les revistes El Ciervo i Foc Nou, i els guanyadors i rebran un diploma acreditatiu amb una il·lustració de Joan Gomis.
   
L'acte pretén mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis Sanahuja (10 de juny de 1927- 29 de setembre de 2001), president de Justícia i Pau de Barcelona des del 1976 fins a la seva mort. Joan Gomis també va presidir Justícia i Pau d’Espanya, la Federació Catalana de ONG per al Desenvolupament ila Federació Catalana d’ONG per la Pau.