Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Una pregària matinal ha posat fi aquest divendres al matí al mes del Ramadà, el novè segons el calendari musulmà, durant el qual els fidels han de complir uns preceptes determinats.
 
Es tracta d'una pregària comunitària que, a causa de la seva assistència, moltes comunitats musulmanes catalanes no la celebren als seus oratoris, sinó que van a espais més amplis, com poliesportius, segons explica a Catalunya Religió el portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohamed Halhoul.
 
A la festa del fi de Ramadà se la coneix com Aïd Al-fitr o Aïd as-Saguir, una data "molt significativa dins del calendari musumà" que posa final a un mes sagrat pels musulmans, que és periode de reflexió, perdó,  bones obres, misericòrdia i pregària intensa.
 
Fins aquest dimecres a la nit es desconeixia amb exactitud quan acabaria aquest mes, si seria el dijous o divendres, tot depenia de qüestions geogràfiques i espacials.
 
El musulmà és un calendari lunar, i així, el Ramadà cau cada any en unes dates del calendari gregorià diferents. Com que el calendari lunar té onze dies més curt que el gregorià, que és solar, els dos calendaris no coincideixen, per la qual cosa qui es guia pel calendari gregorià té la sensació que cada any el Ramadà arriba abans.
 
Haloul afegeix que els musulmans catalans es guien pel calendari que fixen a Alemanya un grup de savis musulmans, que és diferent del d'altres països de tradició musulmans. La visualització de les fases lunars pot ser diferent a Catalunya d'Alemanay, i per això pot haver algun dia de diferència.
 
Després de la pregària matinal, ha quedat enrere un mes de restriccions alimentàries, on no es pot menjar des de la sortida del sol fins al capvespre. Un període de dejuni i oració que és un dels cinc gran pilars de l'Islam.