Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri -CR) Diuen que en l'edifici actual, construït després de la setmana Tràgica, van fer l'Església al primer pis, a veure si així no la cremaven. L'Escola Pia de Sant Antoni s'ha hagut de refer diverses vegades però pesa més el que ha quedat de la seva feina en la formació de nens i en la seva implicació al barri, que els "accidents" revolucionaris. Així es veu repassant la història dels 200 anys que han passat de la fundació de l'Escola Pia Sant Antoni al barri que porta el seu nom a Barcelona.

Dissabte es va obrir la celebració d'aquest bicentenari amb un acte institucional que va comptar amb la presència de l'alcalde Xavier Trias. La celebració va continuar amb els tradicionals Tres Tombs, que també van portar al barri els escolapis fa 190 anys, amb la benedicció dels animals que passen per davant de l'escola. També dissabte es va inaugurar una exposició que es pot veure als baixos de la Ronda Sant Antoni i una web que recull la història del centre.

El provincial de l'Escola Pia a Catalunya, Jaume Pallarolas, va remarcar l'aportació que han fet i continuen fent els escolapis en l'educació. Van arribar al barri el 1815, 132 anys després de la primera escola catalana dels escolapis a Moià. "Gairebé a tot arreu hi hem anat perquè ens ho han demanat", però en aquella època a Barcelona, encara tancada per les muralles, era difícil trobar-hi lloc per la saturació que hi havia de convents i ordes religiosos. Els frares antonians, que s'estaven desapareixent, finalment van cedir-los un edifici en l'emplaçament on avui s'aixeca l'escola.

Pallarolas va dir que el que no ha canviat és l'actitud de servei de sant Josep de Calassanç: "Ens empeny fer una escola per a tothom; no només a per a cristians, ni per elits econòmiques: per a tothom". En el moment actual això demana "ser austers i realistes, gaudint del que tinguem". Va parlar d'una "escola en xarxa" amb l'entorn i va demanar abandonar el debat escola pública o escola privada, que "són dialèctiques ideològiques passades de temps". El provincial dels escolapis també va defensar el paper de l'educació religiosa: "La fe i la religió ens porta a respectar-nos".

Per la seva banda, Xavier Trias, va donar suport aquest compromís i implicació dels escolapis en la cultura i en el barri. Com a mostra d'aquest reconeixent, va remarca que a la sala hi havia regidors de tots els grups polítics municipals i va recordar que aquest any l'escola havia estat escollida per fer el pregó de la Festa Major de Sant Antoni. "Heu excel·lit en la tasca educativa, perquè l'Escola Pia no només ofereixen educació, sinó que acompanyen als alumnes", va afirmar. Trias va remarcar que "sempre heu volgut transmetre els valors del compromís amb la societat i amb els més febles".

L'acte, amb la sala plena a vessar, va servir també per presentar la nova web que recull la història del centre. Permet descobrir perquè es apreciada l'Escola Pia, que al 1800 ja disposa d'un mètode propi d'ensenyament i com, malgrat la imposició del castellà, també s'utilizava habitualment el català. L'apartat gràfic permet veure com es passa d'un petit convent a tocar de les muralles, a l'ocupació de l'actual edifici, on també hi ha la seu provincial dels escolapis.

"Volem fer una escola millor", va dir per tancar l'acte el director del centre, Ramon Beringues. Va explicar que actualment l'escola acull 1.500 alumnes que provenen principalment del barris del Raval, de Sant Antoni i del Poble Sec. El centre, a més d'acollir les activitats escolars, està obert cada dia per activitat socials, culturals i esportives. És el "pietat i lletres" de Sant Josep de Calassanç al segle XXI.

Cançó dels 200 anys de Sant Antoni from escolapiasantantoni on Vimeo.

Aqui podeu veure un vídeo de TV3 sobre el bicentenari de l'Escola Pia Sant Antoni.

Bicentenari Escola Pia Sant Antoni (Telenotícies Migdia TV3 24-1-2015) from escolapiasantantoni on Vimeo.

[Fotos: Ajuntament de Barcelona]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.