Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) "Quasi totes les nostres parròquies a Catalunya estan a capelles o sales de reunions en esglésies catòliques", afirma el pare Aurel Bunda, responsable de l'Església ortodoxa romanesa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "Hem tingut una col·laboració molt important de l'Església catòlica", afegeix. Calcula que a l'àrea de Barcelona i rodalies hi ha 1.500 famílies romaneses , que representen 6.500 persones; a tot Catalunya la xifra ascendeix fins a les 65.000 persones.

Coincidint amb la setmana per la unitat dels cristians, CatalunyaReligió.cat ha visitat visitar la nova església ortodoxa romanesa que s'està construint a la ciutat de Barcelona, concretament al carrer Capella del barri de Navas. S'anomenarà Stanful Gheorghe –Sant Jordi– i serà el primer temple orotodox romanès d'obra nova a tot l'Estat espanyol.

Una tècnica mil·lenària per cobrir les parets

Les obres, que van començar el setembre de 2011 i havien de durar 18 mesos, encara continuen i depenen de les donacions dels fidels per finalitzar-les: "si aconseguim el finançament", afirma Bunda, "en set o vuit mesos acabem".

L'església, situada en un terreny petit però ben situat, té molt poc trànsit i es troba molt proper al metro de Camp de l'Arpa. El temple compta amb tres espais diferenciats: un soterrani amb aules polivalents que serviran com a sala d'actes per activitats culturals i petites celebracions; un edifici annex on estarà el campanar i els despatxos parroquials, i el temple pròpiament, d'estil Brâncovenesc –un bizantí molt romanitzat– que compta amb elements propis de l'arquitectura catalana com "les voltes i la tècnica d'obra vista".

Una de les parts més destacades serà la pintura de les parets i la tècnica emprada per a dur-la a terme: el fresc, però no el fresc modern, sinó el fresc propi del romànic, "com el que es troba a la Vall de Boí", explica Bunda, "i a part utilitzarem la mateixa tècnica emprada allà a l'època de l'Edat Mitjana".

[Per saber com és un temple ortodox per dins, què s'hi fa i què es pot trobar, podeu consultar el material didàctic elaborat conjuntament per l'Escola Pia, Afers Religiosos de la Generalitat i Audir.]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.