Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(David Casals i Vila –CR) Fou el "responsable de la sistematizació", i qui "va donar estructura" al sufisme, una tradició mística islàmica. És el místic, pensador i poeta Muhammad Ibn Arabi, que nasqué fa 850 anys a la península ibèrica, i Barcelona se suma a la commemoració mitjançant un simposi durant aquest cap de setmana. Un simposi que organitza MIAS-Latina i que es farà a la seu de Cristianisme i Justícia.

"És un dels grans místics de l'Islam", que nasqué al 1165 a Múrcia (que llavors formava part de l'al-Andalus), i morí a Damasc al 1240, ha explicat en declaracions a CatalunyaReligió.cat un dels organitzadors del simposi, el jesuïta i teòleg Jaume Flaquer, qui precisament va fer la seva tesi sobre Ibn Arabi.

Flaquer ha posat en valor l'àmplia producció d'Ibn Arabi: va començar a escriure llibres quan tenia uns 27 anys i ho va seguir fent durant tota la seva vida. S'estima que va escriure al voltant d'unes 300 obres, segons dos llistats que ell mateix va elaborar, tot i que només se'n conserven una tercera part.

"Es va moure a Múrcia, on va néixer, i sobretot a Sevilla i Còrdova. Després va marxar a l'Orient, sobre l'any 1.200, i va morir a Damasc, on hi ha la seva tomba", afegeix Flaquer.

Ibn Arabi és un dels principals mestres espirituals de tots els temps, conegut com Muhyiddin (el Vivificador de la Religió) i al-Shayj al-Akbar (el Mestre màxim). Quelcom que el diferencia d'altres místics sufís és que "no va fundar cap escola, grup, ordre, comunitat o confraria" que s'encarregués d'anar transmetent a les futures generacions el seu llegat.

La figura d’Ibn Arabi també serveix per posar en relleu la importància que va tenir l’al-Andalus, la part de la península ibèrica que durant l’Edat Mitjana va estar sota poder musulmà, entre la conquesta del regne visigot per part de dirigents del Califat Omeia a partir de l’any 711 fins 1492, quan els Reis Catòlics van conquerir Granada.

El simposi se celebrarà a la seu a Barcelona del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, amb col·laboració amb el centre cultural murcià Puertas de Castilla, la filial llatina de la Muhyiddin Ibn Arabi Society (MIAS), entitat amb seu a Oxford (Regne Unit) que promou l'obra i estudi d'aquest místic i dels seus seguidors.

El misticisme islàmic

El sufisme és un moviment asceticomístic de l'islam, considerat tradicionalment heterodox, ja que conté influències d'altres tradicions, amb elements cristians, irànics, hindús i hel·lenístics.

Enfront de l’islam primitiu, caracteritzat per la concepció d’un Déu inaccessible, a partir del segle VIII van anar sorgint corrents místics, que preconitzaven l’amor i la bondat d’Al·là, així com la possibilitat de la unió mística.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.