Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat) L’Escolania de Montserrat, de la mà del que va ser el seu director musical els darrers set cursos (fins el juny de 2014), el compositor Bernat Vivancos, acaba de publicar el CD In Montibus Sanctis, realitzat sota el segell de Discos Abadia de Montserrat. Creat pel propi Vivancos, el disc consta d’obres “fetes a mida per a l’Escolania, ja sigui de cara al repertori litúrgic o de concerts”. “Són obres que s'anaven gestant, provant i elaborant pràcticament en directe, en viu”, afirma Bernat Vivancos, que amb aquest enregistrament també ha volgut mostrar una part compositiva del seu catàleg, “amb obres més factibles i planeres, de fàcil comprensió, on música i text volen formar un tàndem únic que pugui ajudar a la pregària i a la contemplació".

"Aquest CD és la culminació de la tasca que he fet a Montserrat com a director del cor durant aquests set anys. Fidel a la figura de "Mestre de capella", tan present en la història de la música montserratina, he combinat la direcció amb la composició. Personalment, és un record que va més enllà de la pròpia direcció, fruit també de l'experiència i vivència dels meus anys d'escolà. D'aquí la dedicatòria al meu mestre, el pare Ireneu Segarra, ell també compositor-director, a qui tant dec”, afegeix Bernat Vivancos. A més de l’Escolania, en el disc In Montibus Sanctis també hi ha pres part l’organista Mercè Sanchís i la Capella de Música de Montserrat.

Jaume Cabré: "El resultat final és un miracle musical"

En el llibret que acompanya el CD, l’escriptor Jaume Cabré, que ha redactat el pròleg, afirma que les vuit obres que el formen són “una mena de paràfrasis de cants litúrgics o si més no religiosos; l’origen d’aquests cants, abans de passar la mà de Vivancos, són coneguts; i això els confereix l’interès de veure com l’autor parafasseja, varia, deforma, exalta la música que estima i la fa seva i em deixa amb la boca oberta pel resultat final”. “El resultat final és un miracle musical. He tractat d’explicar, prou debades, per què aquesta música m’atrau fatalment. No puc expressar tot el que sento: però precisament sé que allò que ronda l’inefable és el que m’ha enriquit com a persona i enriquirà a qui l’escolti”, apunta Cabré.

Les vuit peces creades per Bernat Vivancos i interpretades per l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat, amb l’acompanyament a l’orgue de Mercè Sanchís, són: Ave Maria de Schubert, Ave Maria de Bach, Fundamenta eius (Salm 87), Salve Regina, Salve Montserratina “Cantantibus organis”, Welcome, Es ist ein Ros entsprungen, Santa nit.