Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Lleida) “Impressionant l’impacte que han deixat tots els sacerdots lleidatans, tant en la gent senzilla com en el clergat d’aquelles terres. Tots ells han estat testimonis de Jesús i de la formació espiritual i missionera que varen rebre en el nostre seminari”. Així relatava el vicari episcopal Josep Anton Jové la visita a la missió colombiana per part d'una delegació del bisbat de Lleida, l'any 2011, en motiu dels cinquanta anys de cooperació de l'Església de Lleida amb l'Església de Cali, a Colòmbia.

Aquest divendres el bisbe Joan Piris ha presidit les exèquies de mossèn Sebastià Aldomà Bonjoch, mort aquesta setmana a Cali. Lleida ha acomiadat així qui va formar part primer grup de missioners diocesans que va anar a Colòmbia el 1961, junt amb Ramon Abella i Manuel Coll.

La missa, que ha tingut lloc a la Casa Sacerdotal, ha estat concelebrada pels dos vicaris de la diòcesi, Ramon Prat i Josep Anton Jové; el delegat de Litúrgia, Gerard Soler; el director de la Casa Sacerdotal, Jordi Pardell, i dos dels capellans que van exercir el seu ministeri sacerdotal a terres colombianes, Amadeu Carrera i Joan Boldú.

A la cerimònia han assistit també un gran nombre de preveres de la diòcesi i treballadors de la Cúria Episcopal, que han fet costat als familiars d'Aldomà.

L’Eucaristia va començar amb la lectura d’una sèrie de cartes adreçades al bisbe Joan, on es donava testimoni de la petjada deixada per aquest sacerdot missioner, fill de Castellnou d’Oluges (la Segarra), el qual va exercir el seu ministeri presidencial a Cali durant 53 anys, temps que va fundar una llar infantil i la granja-escola Miravalle, dedicades ambdues a la formació de nens i joves.

Els treballadors i personal de Miravalle són els autors d’un dels escrits que es van llegir abans de començar la missa exequial, agraint el seu servei, però també n’hi van haver de l’Institut de Religioses Sant Josep de Girona i de particulars que van tractar amb el sacerdot lleidatà a Colòmbia.

Durant l’homilia, Piris va tenir paraules d’agraïment per l’Església missionera, que cal seguir alimentant, alhora que expressava el sentiment de condol i de gratitud a la família d'Aldomà.

El bisbe de Lleida també va informar de l’estima que es té a Colòmbia pel prevere diocesà, tot informant de com se l’havia donat el darrer adéu. “Allí viuen d’una altra manera, la seva presència i obra, que nosaltres ja coneixíem”.

Després de fer referencia al missatge del papa Francesc d’anar cap a una Església de sortida, una Església missionera, “a la qual també volem donar sortida des de Lleida”, Piris va apel·lar a la manca de vocacions i, malgrat dir que la presència de laics en certs serveis de la comunitat funcionava molt bé, va demanar seguir pregant per apel·lar a la generositat del Senyor “per aconseguir més vocacions que ens acompanyi en aquest ministeri presencial tan apassionant”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.