Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Jordi Llisterri –CR) Ja és gairebé una tradició nadalenca. La roda de premsa de final d’any de Càritas posa la pobresa en l’agenda informativa del Nadal. Amb crisi o sense. Així, aquest dijous un any més Càritas Diocesana de Barcelona ha presentat amb el ressò habitual les dades provisionals de finals d’any de l’atenció realitzada.

Ha presidit la presentació el cardenal Lluís Martínez Sistach, com a president de Càritas. I la primera frase ha estat la conclusió: “No sé si s’ha acabat o no s’ha acabat la crisi, però el que si que sabem a Càritas és que les conseqüències de la crisi no s’han acabat i fins i tot s’han agreujat”. Amb aquest marc, ha descrit les dades que mostren com durant aquest any ha crescut especialment l’atenció a famílies amb fills i a les famílies monoparentals, com s’ha agreujat el problema de l’habitatge, com s’ha multiplicat la pobresa energètica, i com ha crescut la pobresa entre persones nascudes a Catalunya. Una pobresa “més crònica, més extensa i més profunda” que també ha representat un increment del patiment emocional de les víctimes de la crisi.

L’ampli dossier que recull l’activitat del 2014 mostra com Càritas de Barcelona ha atès unes 174.000 persones, un 5% més que l’any passat i que multiplica les d’abans de la crisi. Només les ajudes directes en aliments s’han multiplicat per 2,3 des del 2009.

En la presentació també hi ha intervingut el nou director de Càritas, Salvador Busquets, i la cap de programes i serveis, Mercè Darnell, acompanyats del delegat episcopal Salvador Bacardit.

Busquets ha parlat d’un context en el que “la pobresa està afectant a les classes mitjanes” i creix el nombre de persones nascudes a Catalunya que ha d’atendre Càritas. El 2009 eren el 24% i ara són ja el 50%. En el context descrit, la petició de l’entitat és “garantir uns ingressos mínims a les famílies”, sigui pel seu treball o per rendes socials, ja que només així podran recuperar la dignitat i l’autonomia.

Darnell ha presentat la resposta que està donant Càritas en l’àmbit de la infància i el suport i la tasca de prevenció entre les famílies: “La precarietat més important és que no tenen una xarxa de suport familiar. Nosaltres, com a comunitat cristiana, som això per aquest famílies”. També ha explicat com els nens són els qui pateixen més la tensió i les dificultats que crea la situació econòmica familiar: “Els nens ho veuen tot”.

Un plat per a tothom

En la presentació també s’ha parlat “del paper clau que tenen les parròquies en l’atenció a les persones”, com ha remarcat Busquets. Un acolliment en el que sempre “hi ha algú que els escolta sense jutjar les persones”. També l’arquebisbe Martínez Sistach ha explicat aquesta dimensió d’acollida, posant com exemple les parròquies que reben la gent amb un cafè: “ofereixen menjar i acolliment humà”.

Un compromís de les comunitats cristianes que ha agraït i que també s’ha visualitzat en el creixement del nombre de voluntaris. Aquest any han estat 2.259, que són 315 més que l’any passat. Aquest cap de setmana, com cada darrer diumenge d’Advent i cada Corpus, les parròquies dedicaran les col·lectes de la missa a Càritas.

Però més enllà de l’acció caritativa de l’Església, el cardenal ha reclamat la justícia per acabar amb les desigualtats: “En el fons de la pobresa i la misèria hi ha un problema de justícia”. I per remarcar-ho ha citat l’Evangelii Gaudium on el papa Francesc denuncia que “mentre no es resolguin radicalment els problemes dels pobres, renunciant a l’autonomia absoluta dels mercats i de l’especulació financera i atacant les causes estructurals de la no equitat, no es resoldran els problemes del món i en definitiva cap problema”.

Per exemplificar-ho, el cardenal ha recordat que “Déu ha creat el món per a tots” i que “Déu el que vol és una taula molt gran i que hi hagi un plat per a tothom. Nosaltres ho administrem d’una altra manera: alguns amb molts plats i altres sense cap plat”. I ha afegit que el missatge de Nadal és que “Déu es va fer pobre”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.