Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Girona) "Més enllà de la dimensió literària, la suggestió espiritual". Aquestes paraules donen la benvinguda al darrer llibre de mossèn Joan Carreras, una antologia d'autors de totes les èpoques de la literatura catalana que han expressat inquietuds espirituals i morals. Es tracta de 'La fe de cent poetes catalans', que dijous es va presentar a l'auditori 'Josep Viader' de la Casa de Cultura de Girona.

L'acte, presidit pel bisbe de Girona Francesc Pardo, va comptar amb la participació de l'autor i juntament amb Dolors Reig, presidenta dels Amics de la UNESCO de Girona i coordinat per David Pagès, que encapçala els Amics de Verdaguer a Girona.

El bisbe sintetitzà el sentit i el valor de l'obra de Joan Carreras dient que la poesia amb els seus mots parla des de la ment, però encara més enllà parla des del cor i per aquest fet molts poemes esdevenen pregària. "Tots hem pregat amb poemes", afegí, fins i tot molts d'aquests poemes són fruit de la pregària dels seus autors.

Poetes que s'adrecen al Creador

"La paraula esdevé poesia", va dir el bisbe Joan com a síntesi de la tasca de recopilació i selecció de les obres que Carreras inclou en aquest seu nou llibre, des de Ramon Llull a Rosa Laveroni, malgrat que només set dels autors són fèmines, com va assenyalar Dolors Reig en les seves paraules. L'autor va assenyalar que com en tota antologia cal fer una tria i precisament, per voler incloure autors de totes les èpoques de la literatura catalana, també és un repte. Indicà que no tots els autors són persones de fe manifesta, com ara Josep Palau i Fabre o Miquel de Palol (sènior), però que en les seves inquietuds espirituals i morals s'adrecen al Creador.

Pardo escollí la frase indicada amb referència al primer capítol de l'evangeli de sant Joan, remarcant la bellesa dels mots com a camí poètic per referir-se a Déu. També es referí a l'obra de Laveroni, que es refereix a Déu com a Pare però també com a Mare, un sentit que explicà, havia sentit personalment en el decurs d'una audiència de Joan Pau I, en el seu breu pontificat i que, ja en aquell moment, va provocar un veritable impacte en l'opinió pública.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.