Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete -CR) El 1902 la Llibreria Protestant d'Hamburg va llançar al mercat el que probablement va ser el primer calendari d'advent imprès. Un any més tard, l'editor Gerhard Lang va començar a vendre imatges amb color per ser retallades i enganxades a les vint-i-quatre caselles d'una cartolina. Aquesta tradició trenca avui amb la cultura del paper i s'adapta a les noves realitats tecnològiques. L'escola Vedruna Escorial de Vic n'és un exemple, amb la creació d'un calendari d'advent digital que inclou vídeo, música o imatge.

El reformador Martí Luter va potenciar que el Nadal fos una festa familiar amb regals pels nens; com fins el dia de Sant Nicolau els infants no rebien els regals, el temps d'espera es va amenitzar amb múltiples tradicions com, per exemple, el calendari d'advent.

Digitalitzar el tradicional calendari

Amb la voluntat de fomentar l'espera del Nadal i donar eines de reflexió al voltant del temps litúrgic, l'escola Vedruna Escorial de Vic ha creat el calendari d'Advent 2014 en format digital ja que, segons Ramon Rial, director de l'escola, "és bo aproximar-se a l'Advent des del concepte, però també aportant experiències i propostes concretes, plenes de sentit i de missatge".

Propostes que s'aglutinen en el Calendari; "s'activa dia a dia i s'adreça a tota la Comunitat Educativa de l'Escola: famílies, mestres i alumnes", explica Rial. Enguany, compta amb sis propostes diàries: per reflexionar, mirar, saber, llegir, escoltar i aportar. Es tracta de sis maneres diferents d'obrir cada dia. L'apartat per reflexionar inclou també la preparació que fa de l'Advent l'Equip de Pastoral de l'Escola.

Els mestres de l'escola, proveïdors de contingut

La resta d'àmbits estan preparats per mestres de l'escola, la clau en el desenvolupament del contingut del calendari, i tenen com objectiu respondre als verbs que s'inclouen: propostes musicals, textos, poemes, curiositats, tradicions i, també, una invitació a participar en xarxes socials.

Una iniciativa innovadora que té com objectiu final "aproximar la vivència de l'Advent en un món canviant i que està trencant amb la cultura del paper". Rial afirma que "també és possible viure l'Advent i el Nadal des d'eines diferents i tecnològiques, ja que les persones tenim la tecnologia a les mans".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.