Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El cardenal João Braz de Aviz presidirà aquest mes de maig l’acte central de la celebració de l’Any de Vida Consagrada organitzat per la Unió de Religiosos de Catalunya (URC). El prefecte de la Congregació pels Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica vindrà a Barcelona el 9 de maig. El programa inclou una conferència i una eucaristia presidida pel cardenal dins d’una trobada festiva per aplegar els religiosos i religioses de Catalunya celebrant l’any de Vida Consagrada convocat pel papa Francesc.

Aquest, però, només serà un dels nombrosos actes d’aquesta celebració a Catalunya. Aquest cap de setmana, primer d’Advent, ja es van obrir l’Any de la Vida Consagrada amb diverses pregàries a tots els bisbats. A més de les celebracions presidides pels bisbes diocesans, també es van fer vetlles de pregària en diversos monestirs.

Dins dels actes previstos destaca el gener una trobada sobre l’evangelització en el món dels joves, una mostra de cinema, i a finals del 2015, un festival d’art, música i testimonis sobre l’Alegria i la Bellesa de la Vida Consagrada. També serà un any per enfortir relacions entre els ordes religiosos i amb la vida diocesana, i el gener es farà una trobada conjunta de les superiores i superiors majors amb els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense. Alhora, en l’assemblea de la URC del març hi assistirà el president de CONFER, el claretià Luis de las Heras. A nivell més intern, es faran diverses trobades de formació, com la del febrer amb José Antoni Pagola, i diversos recessos i sessions d’exercicis espirituals.

Un cardenal brasiler

Amb la presència del cardenal Aviz es consolida la relació del URC amb la Congregació per la Vida Consagrada. Darrerament, han passat per Catalunya els dos darrers secretaris generals de la congregació: Joseph W. Tobin va fer una conferència a Barcelona el 2011, i aquest any va participar en una trobada amb religiosos de la URC el franciscà gallec José Rodríguez Carballo, l’actual secretari. Carballo també tornarà a Barcelona aquest curs per parlar dels sobre els 50 anys del decret Perfectae Caritatis –el document del Concili Vaticà II sobre la vida religiosa- a la Facultat de Teologia de Catalunya.

João Braz de Aviz és un cardenal brasiler que el 2011, quan era arquebisbe de Brasilia, va ser nomenat per Benet XVI prefecte de l’organisme vaticà encarregat de la vida consagrada, càrrec en el que el va confirmar després el papa Francesc. Una de les seves principals preocupacions ha estat refer les relacions entre la cúria vaticana i els ordes religiosos. Els darrers anys havia estat una relació més tensa i de control de la vida consagrada que amb el nou prefecte s’ha encarralitat cap a una relació de col·laboració i reconeixent. L’Any de la Vida Consagrada proclamat pel papa Francesc insisteix en aquest línia, sobretot pel seguiment radical de l’Evangeli que representa la vida consagrada i la seva presència en les “perifèries”.

Procedent d’Amèrica Llatina i vinculat als Focolars, Aviz ha parlat de la Teologia de l’Alliberament com d’una teologia “útil” per la redescoberta de “l’opció preferencial pels pobres”. De fet, el 1983, ell mateix va patir les conseqüències de la violència i les desigualats que viu el continent llatinoamericà. En les fabel·les d’Apacurana es va trobar enmig d’un tiroteig entre uns atracadors i la policia que va estar a punt de costar-li la vida. Va rebre 130 balins de plom en diverses parts del cos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.