Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Prioritzar, adaptar-se als nous temps i revitalitzar la vida franciscana. Aquests són alguns dels objectius que sonen darrere el tancament del convent de Berga dels franciscans de Catalunya. Aquest diumenge han celebrat una Eucaristia de comiat i d'acció de gràcies –pels vuit-cents anys de presència franciscana– a l'església de Sant Francesc de Berga, presidida pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, i concelebrada pel provincial dels franciscans a Catalunya, Fra Josep Gendrau.

El tancament del convent franciscà de Berga no ha estat una decisió presa a la lleugera ni d'un dia per l'altre. És una de les presències insígnia dels franciscans catalans, però la nova realitat mana i cal acceptar-la "sense angoixes, i pregar perquè sapiguem discernir sempre i en tot moment la voluntat de Déu", afirma Fra Josep Gendrau.

El projecte Porciúncula, Vida i Missió

El procés de la supressió de la comunitat franciscana de Berga s’engloba en la reestructuració i revitalització de molts ordes i congregacions religioses en un temps de manca de vocacions. En el cas franciscà, la Conferència dels Franciscans de la Península Ibèrica fa uns nou anys que està discernint el futur de la vida franciscana entre ells i constaten que no hi ha nova saba, noves vocacions. "N’hi ha algunes, però no suficients per mantenir totes les nombroses estructures del moment present".

Durant aquests anys s’han fet moltes trobades conjuntes de frares, enquestes, estudis, jornades de formació, per a conèixer la realitat de la seva vida i presència franciscana a la Península Ibèrica, i s’han celebrat Capítols amb aquesta temàtica. És quan s’ha vist la necessitat de fer una reestructuració per revitalitzar la seva vida, encara que això "suposi una gran reducció de presències". Finalment, cada Província Franciscana de la Península Ibèrica -10 en total- va celebrar un Capítol provincial per decidir el millor camí: si continuar com fins ara, o fer una reunificació o unió de Províncies. Les Províncies de Portugal, Galicia i País Basc, degut a que encara se senten suficients pel nombre de frares, de moment no han optat per la unió, però les altres set Províncies: Bètica, Granada, Castella, Cartagena, Catalunya, València i una Custòdia, han optat per la unificació.

Aquesta nova Província portarà el nom de la Immaculada Concepció, i per decret del Ministre General de l’Ordre, amb el vot favorable del seu Consell, quedarà instituïda el dia 1 de gener del 2015. S’ha fet un projecte anomenat Projecte Porciúncula, Vida i Missió, en el qual es detalla tot el procés per poder, sobretot, "revitalitzar, renovar i enfortir la vida i el carisma franciscà en el moment present i amb visió de futur".

Seguint les directrius del papa Francesc

Es tanquen vuit-cents anys de vida franciscana a Berga, que es diuen ràpid. La supressió de la comunitat o fraternitat de Berga suposa per la majoria dels 38 frares que formem avui la Província Franciscana de Catalunya, una tribulació: "tots hem passat per aquest convent fent-hi els estudis eclesiàstics de filosofia i teologia i en vam sortir ordenats de preveres franciscans. A l’any 1958 érem més de 40 estudiants amb els professors frares".

Berga segueix així el mateix itinerari que el d’altres convents: el seminari seràfic de Balaguer, el del noviciat de La Bisbal d’Empordà, el del Remei de Vic, el de les parròquies de Sant Rafel de La Guineueta, o de Sant Cosme i Damià del Prat de Llobregat, i fins i tot el convent de Sant Bonaventura de Vilanova i la Geltrú –encara que aquí continua el col·legi amb professors seglars conservant la Província la titularitat–.

I com passa en aquests casos, la 'pregunta del milió': què es farà amb els espais del convent? Gendrau apunta al papa Francesc per a respondre-la: el papa Francesc ens diu que quan deixem una casa religiosa no negociem amb ella amb finalitats econòmiques, sinó que ho cedim a Institucions benèfiques i per obres socials. Sempre que s’ha suprimit un convent s’han cercat solucions per a no deixar-lo sense ús. I s’han trobat entitats cíviques, religioses o fundacions benèfiques que ho han renovat i li han trobat un bon servei social o religiós".

El mateix està passant amb el convent de Berga: "s’estan fent oferiments a ordes religiosos, entitats benèfiques, Ajuntament, demanant que presentin un projecte, en la línia que ens demana el papa Francesc. Val a dir que ja ens han arribat propostes en aquest sentit".

[Fotografies: Monestirs.cat]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.