Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) A finals de 1596 una idea obsessiva envaeix la ment de sant Josep de Calassanç a Roma: Com podran els infants pobres trencar el cercle viciós de la incultura i la pobresa? si els nens pobres tinguessin accés a l'educació... però, com? s'esdevé un gran canvi en la vida del sacerdot d'Urgell, un sacerdot que havia anat a Roma "a fer carrera" i que, quatre anys més tard, ha capgirat la seva vida. Calassanç afirma en una carta aleshores: "He trobat a Roma millor manera de servir Déu, ajudant aquests pobres nois; no ho deixaré per res del món!".

És aquest "regal" de Calassanç que l'Escola Pia de Catalunya celebra aquest dijous a les seves escoles i els seus centres. Una festivitat que permet celebrar-ho amb els alumnes, ja que la diada oficial és el 25 d'agost, data en la qual les escoles estan de vacances. Tot i fer més de quatre segles d'aquella valent i agosarada decisió, Andreu Trilla, escolapi i anterior provincial de l'Escola Pia de Catalunya, afirma que "el pensament de Calassanç és exemple de com ell va ser un anticipador de coses que ara veiem molt normals, com dir que el dret a l'educació ha d'arribar a tothom". "Aquest no és un pensament nou", comenta Trilla, "de fet fa més de 400 anys, però està actualment de plena actualitat".

I és que Calassanç va passar en poc temps de ser un "home alt, ben plantat, amb sotana de seda i la bossa plena de diners, amb la vista posada a Roma –on li encomanen fer encàrrecs com a procurador del bisbe d'Urgell i fer carrera eclesiàstica– a, 30 anys més tard, ser un home alt, prim, que coixeja, vesteix sotana de la tela més basta i viu d'almoines". Un canvi físic evident que és reflex de la seva donació i entrega personal per aquella idea que és avui una gran projecte consolidat: crear una institució educativa per educar els infants.

L'Escola de Pia està de festa

Institució que avui, i durant tota la setmana, recorda el seu fundador amb múltiples activitats: gymkanes, festes, excursions o diades per l'educació. L'Escola Pia de Caldes organitza jocs i animació infantil pels alumnes d'infantil i primària; els alumnes de l'ESO, a part de l'Eucaristia, també aniran avui a fer voluntariat a entitats del poble com Càritas o Creu Roja, o a l'Escola Pia de Mataró, on ho celebraran amb una costellada a Arenys de Munt i Blanes pels alumnes de Batxillerat. L'Escola Pia de Granollers, per exemple, és una de les escoles que ho celebra demà divendres; una Eucaristia compartida per tots els membres de la comunitat educativa i una gran festa al pati pels alumnes de secundària, batxillerat i formació professional amb tallers, esports, sortides o xocolata desfeta. L'Escola Pia Luz Casanova també ho celebrarà demà amb una 'gymkana de Calassanç' o a l'Escola Pia d'Olot on el passat diumenge 23 de novembre van celebrar tota una jornada de la 'festa de l'educació de Sant Josep de Calassanç'. Alhora, avui dijous 27, els alumnes de 4rt d'ESO de quinze escoles participen a la tradicional Caminada per la Pau, que enguany es celebra a Moià.

Un home amb voluntat de canvi social i eclesial

Una celebració per recordar a un home, diu Trilla, "amb una espiritualitat pedagògica. Que entenia la vivència de la fe cristiana com una adequació a cada persona". Calassanç era un precursor a la seva època, un home que es va situar al costat de gent que volia un canvi social, que volia un canvi a l'interior de l'Església, i un home que "entenia l'expressió de la fe d'una manera més lliure, no tant encarcarada".

Calassanç sabia, quatre segles enrere, que el seu projecte, l'educació, és un procés llarg i atzarós, que demana molta paciència per evitar el desànim. Insisteix molt en afirmar que no es pot educar sense estimar: "Aquella canalla que intentes educar te l'has d'estimar, ser educador no significa ser una màquina d'ensenyar".

Podeu seguir les activitats de la festa de Calassanç a través #festacalassanç

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.