Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Aquest dijous s’han commemorat els 50 anys de la fundació del sindicat Comissions Obreres. Va ser el 20 de novembre de 1964 que la parròquia de Sant Medir va acollir la primera reunió clandestina del sindicat que va aplegar uns 300 obrers de diverses fàbriques de l’area de Barcelona i que es considera el moment fundacional d’aquest organització.

Per deixar constància d’aquest esdeveniment històric, aquest dijous s’han descobert una placa commemorativa a la façana de la Parròquia de Sant Medir. A l’acte hi ha assistit l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego; i mossèn Josep Bigordà, vicari de la parròquia de Sant Medir el 1964, amb l’actual rector, Enric Subirà. També hi era present un dels militants fundadors, Josep Maria Folch i Torres.

Les reivindicacions que es van acordar a la primera assemblea van ser un sou mínim de 200 pessetes, una escala mòbil de salaris, la llibertat sindical i el reconeixement del dret de vaga.

L’acollida del moviment obrer i antifranquista en les parròquies era habitual durant els anys finals de la dictadura. D’una banda, perquè bona part dels quadres dirigents dels moviments socials i polítics sorguien de moviments i centres de formació catòlics. I, d’altra banda, perquè molts capellans també compartien el compromís per la llibertat o pel moviment obrer. Era el cas de mossèn Josep Maria Vidal Aunós, rector en aquell moment a Sant Medir, que va ser qui va cedir el teatre de la parròquia al moviment comunista com un espai que no aixeques sospites a la policia. De fet, les reunions prèvies que van portar a la convocatòria fundacional també s’havien fet en parròquies properes a Sant Medir de l’Hospitalet de Llobregat. L’Assemblea de Catalunya, que aplegava tota l’oposició catalanista al règim, també va fer algunes reunions preparatòries a Sant Medir sota la protecció de mossèn Vidal.

[Fotos: Ajuntament de Barcelona]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.