Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals i Vila –CR) Un cicle de conferències i una taula rodona sobre el paper de la religió en la societat contemporània és la proposta que fa per aquest proper mes la Càtedra de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) sobre Diversitat Social, que dirigeix Josep Lluís Carod-Rovira.

Cada dimarts, al Palau Macaya de Barcelona, hi haurà una conferència sobre les principals tradicions religioses monoteistes amb implantació a Catalunya: protestantisme, Islam, judaisme i catolicisme. Tots els actes tindran lloc a les set de la tarda.

La primera xerrada és sobre protestantisme i l'imparteix Carod-Rovira, que en aquests darrers anys ha iniciat la investigació més exhaustiva que s'ha fet als Països Catalans sobre la història d'aquesta tradició des del segle XVI. Un primer tast el va oferir fa un any i mig, quan va publicar una cronologia d'aquesta confessió religiosa, que presenta una "llarga història d'arrelament al país" però que és pràcticament desconeguda per a l'opinió pública.

La segona conferència se centra en l'islam a Catalunya, i va a càrrec d'una de les principals estudioses d'aquesta confessió al Principat, Gloria García-Romeral, que forma part del grup Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el referent a Catalunya i a la resta de l'Estat en la matèria.

De judaisme en parlarà Manuel Forcano, que és poeta, hebraista, traductor i professor d'Hebreu i d'Arameu a la Universitat de Barcelona. Entre les seves publicacions, la traducció al català i al castellà d'El Llibre de la Creació (Fragmenta) i recentment, l'assaig Els jueus catalans. La història que mai t'havien explicat (Angle Editorial).

El sacerdot i historiador Antoni Pladevall, que actualment és rector de la parròquia de Sant Quirze Safaja (Moianès), parlarà del catolicisme a Catalunya. Arxiver, professor d'història eclesiàstica i redactor del catàleg del Servei de Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, la seva trajectòria ha estat reconeguda amb múltiples reconeixements, entre ells una Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Generalitat.

El cicle culminarà el dimarts 16 amb una taula rodona on participaran l'exdirectora d'Afers Religiosos de la Generalitat entre 2003 i 2010, Montserrat Coll; la doctora en sociologia Maria del Mar Griera; el doctor en Periodisme i director adjunt de 'El Periódico de Catalunya' Albert Sáez i la pastora baptista Ruth Giordano.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.