Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor CR) La nostra societat necessita bastir esperances. Però no totes són vàlides. Des d'un punt de vista profètic els intel·lectuals demanen “esperances sàvies, compartides i consistents”. És el cas del poeta i físic David Jou, a qui la Fundació Joan Maragall ha encarregat un cicle de conferències per aprofundir en els objectius, els mitjans i les actituds que fonamenten l'esperança. Aquest dijous tindrà lloc la primera de les tres conferències previstes.

"Estem vivim un moment de problemes i retrocessos en l'aspecte econòmic i polític, de tolerància, de l'ecologia, de solidaritat", reconeix Jou. Per això considera important saber "quines esperances tenim per afrontar aquest desgast". David Jou mostrarà com es complementen l'esperança tecnològica, l'esperança humanística i l'esperança cristiana, i obrirà un debat al voltant d'aquestes interaccions.

Amb el títol 'Esperances davant d'incerteses' el cicle situarà les grans crisis d'avui –la política i econòmica, l'ecològica i demogràfica i l'espiritual– per ajudar a comprendre quins matisos brinda l'esperança cristiana als mitjans que proposa la tecnologia per actuar sobre el món, i a la reflexió sobre els fins que fan les humanitats.

El cristianisme i la responsabilitat

La reflexió atendrà el compromís personal i col·lectiu que neix de la fe cristiana. “A diferència de moltes espiritualitats d'avui –moltes d'elles individualistes, o que van cap a l món de la interioritat–, el cristianisme proposa una visió de responsabilitat vers els altres”, diu Jou. I posa l'exemple del budisme –que considera l'esperança com “una forma d'autoengany”– per afirmar que “no totes les religiositats viuen l'esperança de la mateixa manera”.

En canvi, el cristianisme que no es pot entendre sense l'esperança: “Jesús no es presenta com un dogma sinó com el portador pel qual els cecs tindran l'esperança de la llum, els coixos l'esperança del camí, de la dansa”. I hi afegeix que “l'esperança del regne, de la justícia és un element constitutiu al llarg de l'evangeli”.

L'encàrrec de la Fundació Joan Maragall

En motiu dels 25 anys de la Fundació Joan Maragall David Jou va rebre l'encàrrec d'escriure i reflexionar sobre ciència, fe i tecnologia des d'un punt de vista profètic. L'estudi es va plasmar en un quadern publicat per Claret amb el mateix títol que ara es presenta el cicle, i és la base de la reflexió pública que s'inicia aquest dijous.

Cal recordar el manifest 'Per unes humanitats amb futur' que el mes de gener van signar prop de quatre-cents professors i intel·lectuals, entre els quals el coordinador d'aquest cicle sobre l'esperança. Ara David Jou torna a reinvicar quin hauria de ser el paper de les humanitats avui: “Un paper crític, un paper que fomenti l'expressivitat, la participació, l'interès de diàleg amb els altres, la solidaritat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.