Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social "la Caixa") Des del gener del 2009, 4.728 familiars de malalts avançats han rebut suport psicosocial durant el dol a tot Espanya, 1.260 a Catalunya.

En total, el Programa per a l’Atenció Integral als Malalts Avançats i els seus Familiars ja ha atès 62.170 pacients a través de 29 equips que treballen en 61 centres sanitaris, i de 94 equips més d’atenció domiciliària. Amb aquest programa, emmarcat en l’Estratègia en Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, l’entitat vol complementar el model actual d’atenció a persones amb malalties avançades amb la finalitat d’assolir una atenció integral que tingui en compte els aspectes psicosocials: tant el suport emocional, social i espiritual al pacient, com l’atenció al dol i el suport a famílies i professionals de cures pal·liatives.

L’avaluació científica del projecte, feta sobre una mostra de més de 60.000 pacients al llarg de quatre anys, conclou que l’atenció psicosocial que proporciona el programa respon a les necessitats i millora en el 90 % els símptomes provocats per la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic dels malalts atesos.

Les dimensions que milloren en els pacients són les psicològiques (símptomes com ara ansietat, depressió, malestar, patiment i insomni), les socials (capacitat de relació amb les persones més properes, capacitat de comunicació amb la família i amb l’entorn) i les essencials (espiritualitat, dignitat, sensació de pau i de perdó, i grau d’acceptació de la malaltia).

Una primera enquesta qualitativa feta als mateixos pacients conclou que aquests valoren molt positivament la qualitat de l’atenció rebuda, i que la consideren de gran ajuda. El 92 % dels malalts qualifiquen d’excel·lent o de molt bona l’atenció rebuda, i prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la major part, de comunicació i de relació amb la família i el seu entorn) gràcies a aquest suport.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, a Espanya moren anualment 380.000 persones, 300.000 de les quals ho fan a conseqüència d’una malaltia crònica progressiva: 100.000 per diferents tipus de càncer i 200.000 per altres malalties degeneratives. De totes aquestes persones, 120.000 requereixen atenció especialitzada en cures pal·liatives.

«A l’Obra Social ”la Caixa” estem fermament compromesos a garantir l’atenció psicosocial de les persones que passen per situacions difícils. Volem estar al costat de les persones que pateixen una malaltia avançada i es troben en la fase final de la seva vida, però també volem estar en tot moment amb els seus éssers estimats, que pateixen el procés i el continuen patint quan ha acabat», ha dit Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.