Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR/Bisbat de Tortosa) Un dels fills més il·lustres del clergat de Tortosa. Joan Baptista Manyà (1884-1976), teòleg i escriptor que a principis del segle XX va marcar la formació del seminari de Tortosa i la renovació pastoral. Apartat posteriorment de la docència per les idees catalanistes i obertes, va dedicar la seva vida a un ampli estudi filosòfic i teològic que el va convertir en un referent del pensament catòlic a Catalunya. En record seu, cada any la Fundació Manyà celebra un acte a Tortosa, que aquest any es va fer dimecres passat a l’Espai Patronat, en la commemoració del 38è aniversari del seu traspàs.

L’acte, presidit pel bisbe Enrique Benavent, va comptar amb una conferència del bisbe Agustí Cortés sobre: “El vertader Israel. Significat actual de la disputa de Tortosa” amb motiu del 600 aniversari de la controvèrsia entre cristians i jueus a Tortosa. La disputa es va produir a Tortosa l’any 1414, en relació a cristians i jueus, entre els quals hi havia molts conflictes i divisions es considera la més important d’Europa de l’edat mitjana. Van començar les disputes a Tortosa el 7 de febrer de 1414 i van acabar a Sant Mateu convocades pel Papa Benet XIII. Destacà la figura Jerónimo de Santa Fe, un convertit de Sant Vicent Ferrer. Jerónimo de Santa Fe va elaborar 24 tesis que se centren en la relació entre fe i raó, i la centralitat de Jesucrist com a Messies i per tant un salvador per al món.

En l’acte, el President de la fundació, mossèn Víctor Cardona, va proclamar el guanyador del XIV Concurs de Poesia que va recaure a Ismael Royo amb el poema: “Alzheimer. Amor absent, amor present”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.