Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El pare Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat, ha estat nomenat aquest divendres consultor de la Congregació de les Causes dels Sants, l’organisme vaticà que estudia les causes de beatificació i canonització que es tramiten a la Santa Seu. El nomenament arriba dos anys després que Jordi Agustí Piqué s’instal·lés a Roma com a degà-president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma (PIL). Els consultors, nomenats pel papa, són els experts als qui confia l’estudi dels casos que tramita cada congregació i també participen en algunes reunions.

És un nou reconeixement pontifici a un religiós català, poc després que la germana missionera de la Sagrada Família de Natzaret Núria Calduch-Benages fos designada membre de la Pontifícia Comissió Bíblica. L’Abadia de Montserrat també compta en aquest moment amb un altre monjo amb responsabilitats a Roma, el pare Manuel Nin, rector del Pontifici Col·legi Grec de Roma des de 1999.

Piqué és professor superior d’orgue instrument i de solfeig i doctor en Teologia Dogmàtica per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Del 1997 al 2001 va ser Mestre de Capella i director de l’Escolania de Montserrat. Com a concertista d’orgue també ha actuat a diversos països.

Jordi-Agustí Piqué va néixer a Lleida l’any 1963. Va entrar al monestir de Montserrat l’any 1990 i va professar solemnement el 17 de desembre de 1995. El 8 de desembre de 2006 va ser ordenat prevere. Va obtenir el Premi d’Honor de Fi de Grau Superior d’Orgue. És professor superior d’aquest instrument i de solfeig.

L’any 1997 va ser nomenat Mestre de Capella i Director de l’Escolania de Montserrat, càrrec que va exercir fins l’any 2001. Va crear i dirigir la Capella de Música i la Capella de Música Instrumental de Montserrat. Durant la seva direcció, l’Escolania va efectuar múltiples concerts per Catalunya i per l’Estat espanyol, com també gires per Alemanya, França i Japó. D’aquest període són també dos enregistraments en CD. Del 2006 fins al setembre de 2011 va exercir el càrrec de secretari de l’abat Josep M. Soler. Com a concertista d’orgue ha actuat a Catalunya, Espanya, França, Suïssa, Itàlia, Àustria, Alemanya, Hongria, Polònia i Corea del Sud.

Actualment, compagina la composició amb nombroses conferències i concerts com a solista d’orgue. És professor a l’Studium Teologicum de Montserrat i al PIL de Roma i professor invitat de la Facultat de Teologia de Catalunya i del Centre Teològic Salesià Martí Codolar de Barcelona. També ha estat el principal impulsor i director del Festival Internacional d’Orgue que des de fa quatre anys se celebra a Montserrat.