Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor CR) Aquest dilluns la parròquia de Sant Esteve de Granollers acollirà la vintena edició de les Jornades de Formació i Animació Pastoral que organitza la Delegació Episcopal de Pobles i Comarques del bisbat de Terrassa. Serà el tret de sortida d'un programa que compartiran Vilafranca del Penedès i Sant Feliu de Llobregat, i que enguany se centra en la proposta d'una “Església en marxa”.

“Amb la circumstància que fa deu anys que va néixer la nova diòcesi, ens plantegem cap on ha d'anar l'Església del segle XXI”. Segons explica Joan Girbau, delegat episcopal de Pobles i Comarques del bisbat de Terrassa, la temàtica de fons coincideix a tots tres programes. El motiu es remunta als orígens de les jornades que se celebren a l'inici de curs des de fa vint anys: "Històricament, abans de la divisió del bisbat de Barcelona, es tractava d'una formació compartida".

Granollers, Vilafranca del Penedès i Sant Feliu

Entre les activitats previstes a les jornades del Vallès Oriental, el periodista Francesc Romeu analitzarà el testimoni de Pere Casaldàliga a partir d'alguns fragments de la pel·lícula Descalç sobre la Terra Vermella. Per això, Girbau prèn en consideració la proximitat simbòlica entre el bisbat de Casaldàliga i el de Terrassa: “Sao Felix do Araguaia i Granollers no són tan lluny si tenim en compte com les intuïcions pastorals d'aquesta església poden ser bones per a nosaltres”.

El programa del Penedès, l'Anoia i el Garraf coincideix amb el del Vallès i amb el de la vicaria episcopal del Llobregat en l'objectiu de fons i en l'estructura: comencen amb una mirada als orígens de les primeres comunitats cristianes, mostren l'evolució de l'Església al llarg de la història, analitzen les imatges que n'ofereix el cinema i també han previst un espai d'entrevista col·loqui amb el bisbe de la corresponent diòcesi, Agustí Cortés en el cas de Sant Feliu i Josep Àngel Saiz en el cas de Terrassa.

Les tres propostes formatives convoquen a totes aquelles persones vinculades a la pastoral parroquial, membres de consells pastorals, animadors de grups, gent que participa activament de la missa i també del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques (MCPPC), un moviment d'acció catòlica amb presència arreu del territori català. El seu president, Jaume Dantí, intervindrà en les jornades de Granollers.

L'origen de la proposta

Les trobades de formació i animació pastoral van néixer amb la Delegació Episcopal de Pobles i Comarques de l'antic arquebisbat. En aquell moment, la convocatòria tenia lloc cada any a Vilafranca del Penedès i a Granollers.

Actualment, Josep M. Domingo és el delegat de Sant Feliu de Llobregat i Joan Girbau el de Terrassa, mentre que la delegació de Barcelona va desaparèixer fa un parell d'anys.

[Fotografia: 'Sant Esteve Granollers' de Toniher –CC Attribution-Share Alike 3.0]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.