Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals –CR) La Seca. La Meca. I la Vall d'Andorra. I mai millor dit: en les peregrinacions de principis d'octubre a La Meca (Àrabia Saudita), la ciutat més sagrada de l'islam, ha estat present una senyera, que ha guiat a uns 200 peregrins catalans.

A l'igual que els guies turístics de Barcelona utilitzen tota mena d'objectes per guiar els turistes (banderins, paraigües de tots colors i altres menys convencionals com peluixos i banderoles, entre altres) ,en aquest cas els peregrins catalans han utilitzat una Senyera i no és pas el primer cop que ho fan.

La fotografia l'ha penjat aquest diumenge al seu compte de Twitter el portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohammed Halhoul, a qui li va enviar mitjançant les xarxes socials un conegut seu. En una piulada al Twitter, Halhoul detallava: “Els peregrins musulmans a La Meca amb la senyera catalana com distintiu i guia”.

En una conversa amb CatalunyaReligió.cat, Halhoul ha recalcat que ell, com a musulmà que viu a Catalunya, l'únic que pretén amb aquesta imatge és mostrar que fan servir la bandera del territori que consideren casa seva.

l 'hajj', la peregrinació a La Meca almenys un cop a la vida, és un dels cinc pilars de la fe musulmana. Es fa durant aquests dies, a finals del mes de Shawwal i a principis del mes Du Kihdaa, un període molt important pels musulmans perquè és quan se celebra un dels seus dies més sagrats, la Festa de l'Anyell –enguany se celebrà el dissabte 4 d'octubre–.

La Meca està aquests dies plena de gent, com explica Halhoul. I per això, com mostra la fotografia, el guia dels peregrins catalans utilitza la bandera “per evitar que es perdin entre la multitud”.

Halhoul recalca que aquest no és un viatge turístic, sinó una ruta totalment espiritual, complint amb un precepte que tenen tots els adults musulmans, amb l'excepció dels malalts i els més pobres.

El viatge l'organitza una agència amb seu a Catalunya i el Consell Islàmic Cultural de Catalunya, del que Halhoul n'és portaveu, i que dóna atenció per tal de vetllar per la dimensió més espiritual de la ruta, que finalitzarà aquesta semana.

La Casa de Déu

A La Meca es visita la Kaba –que literalment vol dir el cub o el dau–. És la Casa de Déu, on s'uneixen cel i terra, coberta amb un mantell negre i daurat. Al seu interior, hi ha la pedra negra (al-Hayar-ul-Aswad) que, segons la tradició, l'àngel Gabriel va oferir al patriarca Abraham i el seu fill Ismael per construir aquest edifici.

Actualment, la Kaba s'emplaça en un gran pati en mig de la Gran Mesquita (Al-Màsjid al-Haram). En cap moment, s'adora la Kaba o la pedra negra ja que, segons l'Islam, els musulmans adoren únicament i exclusiva Déu.

En aquesta peregrinació, també és costum visitar Medina, lloc on va morir el profeta Muhammad i on hi està enterrat, i és el segon lloc més sagrat pels musulmans després de La Meca.

Un altre ritual en aquest viatge és la 'lapidació del diable', una cerimònia simbòlica on els fidels tiren pedres que han recollit abans del viatge, a la localitat de Mina, per recordar aquesta mateixa acció feta per Abraham.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.