Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) El jurat de la novena edició del Memorial Joan Gomis, que promou el periodisme solidari, ha decidit premiar, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge 'Una revolución lenta pero irreversible' de la periodista Emilia Laura Arias Domínguez, aparegut a la revista on-line Pikara. En la modalitat de trajectòria periodística, el premi reconeix la tasca del periodista Tomás Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia al Pròxim Orient des de 1970.

L'article d'Arias Domínguez visibilitza la constant lluita de les dones gitanes per a la igualtat, i en contra dels estereotips, la discriminiació i el masclisme. A més, l’escrit posa de manifest la importància de l’educació i de l’apoderament de les dones gitanes a l’hora de defensar els seus drets i la plena participació en la societat. Aquesta jove periodista s’ha especialitzat en temes de feminisme i relacions internacionals, actualment col·labora amb el canal de televsió La Sexta.

Pel que fa a la trajectòria de Tomás Alcoverro, aquesta no sols demostra un ampli coneixement del Pròxim Orient des de la dimensió política, sinó també des de la cultural i la convivència quotidiana. Tomás Alcoverro aposta pel diàleg i la negociació, la democratizació i la modernització de les societats, i denuncia les injustícies o l’ús de la força militar. Ell ens atansa el món àrab com només ho pot fer el corresponsal que s'ha establert en un lloc, amb una lectura diferent i profunda que és de referència per a molts corresponsals. Tot això, amb un estil periodístic àgil, amè i didàctic, amb una perspectiva i punt de vista propi i original. Es pot llegir alguna de les seves cròniques al bloc “Diario de Beirut” de La Vanguardia.

Un guardó que promou el periodisme solidari

Els premis en la modalitat d’obres periodístiques i de trajectòries estan dotats amb 1.500 euros cadascun. A més, les revistes El Ciervo i Foc Nou es faran ressò de les carreres dels guanyadors publicant un article. Els premiats també rebran un diploma acreditatiu amb una il·lustració de Joan Gomis. El lliurament se celebrarà el 22 de desembre a l’Auditòri de la Biblioteca de la Facultat de Comunicació Blanquerna.

El jurat del premi IX Memorial Joan Gomis està format per representats de les entitats convocants: Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, FundiPau, Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), Fundación Cultura de Paz, les publicacions Foc Nou i El Ciervo, i de la família de Joan Gomis.

El concurs va néixer amb l’objectiu de divulgar el compromís periodístic en diferents realitats socials i reconeix la tasca de persones, institucions o col·lectius que fan periodisme solidari. Obres i trajectòries orientades a lluitar contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i en defensa de la pau i els drets humans.

En l'anterior edició, el premi va reconèixer la periodista Gemma Parellada i el programa 'Latituds de Televisió de Catalunya, dirigit per Jordi Vilardell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.