Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals i Vila –CR) El que és normal a altres països, com França, Alemanya, Regne Unit i Canadà, també ho és des d'aquest mes de setembre a Catalunya. Aquest serà el primer curs acadèmic a tot l'Estat espanyol en què estarà en vigor un conveni de col·laboració entre una facultat de teologia catòlica amb una de protestant.

Es tracta de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (Iscreb), situat al centre de Barcelona, i el Seminario Evangélico Unido de Teología (Seut), amb seu a Madrid. L'acord, signat el juliol pel director de l'Iscreb, Antoni Matabosch, i pel presidente de la Fundació Federico Fliedner, Joel Cortès, "comporta la col·laboració en diferents àrees a nivell acadèmic i formatiu", ha explicat en declaracions a Catalunya Religió el degà del Seut, Pere Zamora.

L'acord permetrà que els estudiants del Seut puguin cursar com assignatures optatives les que ofereix l'Iscreb. A més, els alumnes que estudiïn ciències religioses a l'Iscreb i que siguin de tradició protestant "podran tenir un supervisor" del Seut i que "faci de pont" entre les dues institucions.

Zamora és optimista i confia que aquest acord de col·laboració sigui positiu i que impliqui que en el curs 2015-16 pugui haver-hi més acords entre els dos organismes.

Ha explicat que en altres països, aquest tipus de col·laboracions són molt freqüents i n'ha aportat alguns exemples: l'Institut Catòlic de París compta amb una càtedra d'ecumenisme dirigida per una professora de tradició protestant.

A Estrasburg, també a França, la Universitat d'Estrasburg compta amb dues facultats de teologia, situades al mateix edifici, una catòlica i una altra de protestant, amb una àmplia tradició de col·laboració "en àrees d'investigació i formació".

A Canadà, l'Escola de Teologia de Toronto compta amb set centres de teologia integrats a la seva universitat: dos són catòlics i n'hi ha cinc per a les diferents denominacions protestants.

El Seut: més d'un segle de trajectòria

El Seut té la seu a San Lorenzo del Escorial (Madrid), tot i que a l'igual que l'Iscreb, ofereix els seus estudis en dues modalitats: presencial i virtual. Això fa que tingui alumnes de tot l'Estat i també d'Amèrica Llatina.

El Seut el gestiona la Fundació Frederico Fliedner. Els seus origens es remunten l'any 1884 i després d'ésser clausurat l'any 1954 per ordre governativa en el marc de les campanyes del règim franquista en contra dels protestants, es va traslladar a Barcelona, on es va denominar 'Centro Evangélico de Formación Teológica', on hi va romandre fins 1965, quan va poder tornar a Madrid.

El centre té un conveni de col·laboració amb l'Open Theological College de Regne Unit, i des de l'any 2002 està situat a El Escorial, i posa èmfasi en una visió del protestantisme oberta i liberal.

El Seut està vinculat a les dues esglésies evangèliques més antigues: la Iglesia Evangélica Española (IEE), de tradició reformada i metodista, amb llocs de culte a Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Rubí, Reus, La Llagosta i Santa Coloma de Gramenet, i la Iglesia Española Reformada Episcopal (IERE), amb presència a Sabadell, Reus i Barcelona.

És un dels seminaris evangèlics de teologia que foren reconeguts per l'Estat a finals de 2011: això significa que els seus graus "tenen el mateix reconeixement a efectes civils" que un grau universitari.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.