Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Dins de l’entrevista que aquest dilluns al matí han fet a RAC1 al president d’ERC Oriol Junqueras, també hi hagut espai per la valoració del mandat del cardenal Antonio Maria Rouco Varela al capdavant de la Conferència Episcopal Espanyola que ara s’ha tancat. Per Junqueras, Rouco “no sempre tingut tanta sintonia amb el missatge evangèlic com a mi m’hauria agradat”. Alhora l’ha situat com exemple de com “l’Església espanyola molt sovint ha lligat la seva sort i el seu destí a opcions polítiques molt concretes”.

Junqueras ha dit que aquesta relació durant el segle XIX i XX ha estat “molt traumàtica” i ha recolzat la seva valoració en el pensament del canonge Carles Cardó. L’historiador i líder independentista ha dit que ell “esperaria que l’Església faci la seva funció igual que els polítics intentem fer la nostra” i que això no treu el fort compromís polític de molts cristians. Com a exemple, ha citat el comunista Alfonso Carlos Comín.

L’entrevista, dins de la tertúlia de Rac1, també ha derivat a altres apreciacions sobre la fe, i ha recordat el mateix cardenal Ratzinger reconeixia que “l’Església està feta de pecadors”. Com a creient, Junqueras ha explicat que “alguns tenen la sort que Déu Nostre Senyor els hi ha regalat la fe, i altres han de fer l’esforç per tenir-la cada dia”, però ha remarcat la “misericòrdia” de Déu per acollir-los a tots, una visió comuna a l’Alcora, “com en altres religions vinculades al Llibre”.

Junqueras també ha parlat d’una “primavera a l’Església” amb el papa Francesc, que “representa molt bé l’esperit d’obertura i d’entesa”. Com exemple ha posat el viatge que el papa ha fet aquest mateix cap de setmana a Albània.

Finalment, Junqueras ha explicat la relació que va tenir amb el pare Miquel Batllori, que li va obrir l’accés a l’Arxiu Secret del Vaticà. A principis dels 90 Junqueras havia editat un llibre sobre la relació entre Catalunya i Cuba i el pare Batllori va estar interessat en conèixer-lo. En la trobada que van tenir a Barcelona Junqueras li va demanar poder accedir a l’Arxiu Vaticà per la tesi que estava elaborant sobre les relacions entre les corts catòliques i la Santa Seu durant la guerra de successió i la visió que tenien de Catalunya. Junqueras ha recordat que “llavors Barcelona tenia nunci perquè tenia una Cort”.

A RAC1, Junqueras ha coincidit amb el periodista José Manuel Vidal, que acaba de publicar una biografia sobre el cardenal Rouco. Per Vidal és molt poc habitual que un polític d'esquerres es mostri públicament com a catòlic i que per això Junqueras té "molt de respecte entre la jerarquia catòlica, fins i tot entre la jerarquia espanyola, i em consta que entre la del Vaticà també".