Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR/Catalonia Sacra) El proper divendres tindrà lloc l'acte de presentació pública a la diòcesis de Tortosa de Dertosa Sacra, nom que pren al bisbat de Tortosa el projecte Catalonia Sacra, una iniciativa de dinamització cultural i turística del patrimoni artístic dels bisbats amb seu a Catalunya. L'acte, que tindrà lloc a la capella de la Santa Cinta de la catedral de Santa Maria de Tortosa, estarà presidit per Enrique Benavent, bisbe de Tortosa.

Les propostes de Dertosa Sacra s'iniciaran el mateix 26 de setembre, amb l'activitat “Obra Mestra”, després de l'acte de presentació. L'historiador Joan Hilari Muñoz parlarà sobre el retaule Major de Santa Maria de l'Estrella de la catedral, situat a l'altar de la nau central de la mateixa catedral.

Serà el moment també en què s'anunciaran les primeres accions de difusió i dinamització del patrimoni d'aquesta diòcesi. Com en d'altres bisbats, Catalonia Sacra ofereix aquí també l'opció de crear rutes personalitzades.

En aquest reportatge de Canal 21 Ebre trobareu més detalls de la proposta:

Les tres rutes a Dertosa Sacra

El projecte inclou tres rutes. Per un costat, la ruta centre, que inclou el Maestrat de Montesa i els Ports de Morella. Allí s'hi poden visitar l'església de l'Assumpció de Maria de Traiguera, el Reial Santuari de la Verge de la Font de la Salut, l'ermita de la Mare Déu dels Àngels de Sant Mateu, l'església arxiprestal de Sant Mateu, el santuari de Vallivana de Morella, la basílica arxiprestal de Santa Maria de Morella i el santuari de Nostra Senyora de la Balma.

Dertosa Sacra s'estén per la ruta nord a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, i passa pel santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda, per la Mare de Déu de la Misericòrdia de l'Església de Sant Andreu, per l'església de Sant Joan Baptista d'Ascó, l'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció de Flix, l'església de Sant Joan Baptista d'Horta de Sant Joan, el convent de la Mare de Déu dels Àngels, l'església de Sant Llorenç de Vilaba dels Arcs, la capella de la Mare de Déu del portal de Batea, l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Batea i l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Gandesa.

Pel mar hi trobem la ruta del sud, amb l'ermita de la Mare de Déu del Remei d'Alcanar, l'església de Sant Bartomeu de Benicarló, l'ermita de la Misericòrdia i Sant Sebastià de Vinaròs, l'església de Nostra Senyora de l'Assumpció de Vinarós, l'església de Sant Joan Baptista d'Alcalà de Xivert, la capella de la Mare de Déu de l'Ermitana de Peníscola, l'església de Santa Maria de Peníscola, l'església de Sant Miquel d'Alcanar i l'església parroquial de Sant Lluc d'Ulldecona.

El desplegament

Catalonia Sacra es va presentar el juliol de 2012 a Santa Maria del Mar de Barcelona com una eina per evangelitzar a través del patrimoni artístic de l'església catalana i des de llavors s'ha establert paulatinament als diferents bisbats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.