Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR/Jesuïtes) Aquest dijous es compleixen exactament 200 anys de la Restauració de la Companyia de Jesús. El 7 d'agost de 1814 el papa Pius VII feia públic un escrit en què tancava 41 anys de prohibició (1773-1814) de la tasca pública de l'orde. Els actes del bicentenari finalitzaran el proper 27 de setembre i porten com a lema "comuniqueu la vida", una frase que recorda les paraules amb què Ignasi de Loiola va enviar Francesc Xavier a l'Orient: "Ite inflammate omnia".

En la Butlla Sollicitudo omnium ecclesiarum Pius VII acceptava la petició dels jesuïtes que van sobreviure aquelles dècades a Prússia i Rússia (i els darrers anys també a Itàlia), d'on sorgiria la renovada orde: "Desitjosos de satisfer al deure del nostre treball pastoral (...) que ens van presentar la seva petició en la què suplicaven la nostra autorització per a romandre units en un sol cos, per, segons la seva institució, instruir més àgilment la joventut en les qüestions de la fe, i educar als bons costums, exercitar l'ofici de la predicació, escoltar les confessions i administrar els altres sagraments, nosaltres jutgem oportú consentir la seva sol·licitud", deia la introducció del text.

Aprendre de les llums i de les ombres

En motiu d'aquest aniversari, el superior general dels jesuïtes, Adolfo Nicolás, va enviar una carta a tota la Companyia explicant que volen "aprendre de les llums i les ombres del nostre passat, amb la finalitat de percerbre amb major claredat i entregar-nos amb més generositat a allò que el Senyor demana de nosaltres en el moment present".

A tot el món, aquest ressorgiment els recorda la missió evangèlica de portar la llum de Crist a tots els indrets i persones. En una entrevista a Ràdio Vaticana, el jesuïta Robert Danieluk, l'arxiver a la Cúria General dels Jesuïtes a Roma, parla de la Restauració, del vot d'obediència al Papa propi de la Companyia de Jesús i de l'espiritualitat ignasiana, amb els exercicis espirituals, com una eina oberta a "tothom que se'n vulgui servir".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.