Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catalonia Sacra) El bisbat de Solsona té bona part del seu territori emboscat i muntanyós, alhora acollidor i feréstec. Enmig d’aquest paisatge, un seguit d’esglésies rurals guarden en els seus interiors uns tresors artístics també acollidors, i també una mica feréstecs: els retaules barrocs de les esglésies de Sant Jaume de Riner, el santuari del Miracle i Sant Pere de Matamargó. Es la ruta que proposa Catalonia Sacra per visitar aquesta mostra excepcional de l’art dels segles XVII i XVIII, que formen un conjunt harmònic i emocionant amb l’edifici que els acull i la natura que els envolta.

L’església de Sant Jaume de Riner està ubicada dins de l'antic terme del castell de Riner, depengué de la canònica de Solsona. L’edifici és d’una nau amb coberta a dues vessants. a. A llevant es troba l’absis semicircular, tancat per un retaule d’època barroca, i, al centre, s’obre una finestra de doble esqueixada amb llinda monolítica a l’exterior. En la cornisa del mur meridional hi ha alguns elements esculpits, de caràcter popular. Destaca una figura humana en posició jacent, que posa la mà esquerra al pit i l’altre sota el ventre.

El Santuari del Miracle de Riner és un complex format per l'església, el Santuari de la Desaparició, un monestir benedictí de monjos de Montserrat, i diferents dependències que tenen el seu origen en l'aparició de la Verge Nena a uns infants de Riner. De l’ església que es va construir llavors se’n conserven algunes mostres a la part inacabada de l’edifici actual. La capçalera de l’església, poligonal, es veu magnificada pel Retaule barroc del Miracle, obra de l’escultor Carles Morató, de l’últim quart del segle XVIII.

La primera església de Sant Pere de Matamargó va ser substituïda per l’actual a mitjans del segle XVII. L’altar del Roser fou encarregat a Segimon Pujol, escultor de Folgueroles i el seu fill Francesc Pujol, acabà l’any 1796 el magnífic retaule de l’altar major.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.