Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catalonia Sacra) Una ruta completa de Catalonia Sacra per la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Pujant des de Tortosa, a contracorrent de l’Ebre, se’ns van presentant la serra de Cardó, on en lloc idíl·lic i solitari hi ha el que fou convent de Sant Hilarió, i, més amunt, les de Pàndols i Cavalls, escenari de la batalla de l’Ebre (1938) i domini del raïm.

El territori, que declina orogràficament des dels Ports d’Horta fins a l’Ebre, entre aquest muntanyam i la serra del Monsant, ric en jaciments ibèrics, fou domini de l’Orde del Temple i, a la seva extinció, de l’Orde de l’Hospital de Jerusalem. Foren castells i comandes significatius els de Miravet, Ascó, Batea, Gandesa, Horta i Vilalba, i, excepció, la petjada de la ciutat de Barcelona a Flix.

Llueix bella portada romànica l’església de Gandesa; arquitectura gòtica l’església d’Horta i les esglesioles del segle XIII (Almudèfer, Algars, Pinyeres, Camposines, Berrús); estil renaixentista les esglésies d’Ascó, Flix, Vilalba, la Fatarella i la Pobla; barroca monumental l’església de Batea.

Terra devota de Maria als Àngels d’Horta, convent del beat Salvador; al Portal de Batea; a la Fontcalda, d’aigües sanadores; al Remei de Flix, troglodítica; i a la Misericòrdia de la Fatarella, bell mirador.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.