Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri -CR) Sense cants i amb gestos apropiats. Això és el que demana el cardenal Antonio Cañizares, prefecte de la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, en un document que ha enviat als bisbes de Conferència Episcopal Espanyola. El text l’ha fet públic aquest dijous el bisbat de Lleida a través de la seva web.

El document aclareix un tema que es va posar a debat durant el Sínode de Bisbes sobre l’Eucaristia del 2005 (Propositio 23) i l’exhortació apostòlica Sacramentum caritatis del papa Benet XVI del 2007, on convidava a les congregacions competents a estudiar si calia modificar el moment del signe de la Pau durant l’eucaristia. Un tema generat principalment de la litúrgia del moviment catecumenal, ja que molts “kikos” fan el gest de la pau abans de la consagració. En canvi, en el ritual actual figura després, just abans de fracció del pa i de combregar.

La Carta Circular de la Congregació del Culte, estima “convenient conservar el ritu de la pau en el moment tradicional i no introduir canvis estructurals en el Missal Romà”. Però alhora, el document ofereix uns “suggeriments pràctics” que posa a la consideració dels bisbes. Explica que el ritual preveu la invitació a donar-se la pau com una possibilitat i que per tant s'ha d'ometre si “es preveu que l’intercanvi de la pau no es realitzarà de forma adequada”. Convida a evitar “gestos familiars i profans de la salutació” i substituir-los per “gestos més adequats”.

Entre els “abusos” sobre els que alerta hi ha que es faci un cant de la pau que no està previst en el ritual, ja que “suggereix un temps més ampli per a l’intercanvi de la pau”. També demana que s’evitin “els desplaçaments dels fidels per intercanviar-se la pau” o que “el sacerdot abandoni l’altar per donar la pau a alguns fidels". Són indicacions per aconseguir “un signe litúrgic amb sentit religiós i sobrietat” que no afavoreixen algunes pràctiques actuals. Segons el document de la Congregació “si els fidels no comprenen o demostren no entendre el significat correcte del ritus de la Pau, es debilita el concepte cristià de la Pau” i resulta “infructuós”. També convida a fer-ne una catequesi específica entre els fidels.

En la seva argumentació, el document recull una àmplia cita de l'Exhortació de Benet XVI que sempre es va mostrar més tradicional en les formes litúrgiques. La cita recorda com l'anterior papa alertava "d'expressions exagerades" i de "certa confusió" en el moment de donar-se la pau entre els fidels. Per Benet XVI "l'alt valor del gest no queda disminuït per la sobrietat necessària per mantenir un clima adequat a la celebració".

El document està datat el 8 de juny, amb el vist i plau del papa Francesc, i ha estat transmès aquesta setmana a tots els bisbes d’Espanya. El text de la “Carta Circular sobre el significat ritual del do de la Pau en la missa” el podeu llegir integrament aquí.