Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor CR) Coincidint amb la festivitat de Sant Ignasi, aquest dijous els jesuïtes han anunciat el primer Any Jubilar del Camí Ignasià que tindrà lloc del 31 de juliol de 2015 al 31 de juliol del 2016. Hi haurà també un segon Any Jubilar, entre el 2021 i el 2022, en motiu del cinquè centenari de la conversió del seu fundador i la seva pelegrinació a Manresa.

Amb aquest anunci s'ha constituït oficialment la nova Obra Apostòlica Camí Ignasià (OACI) de la Companyia de Jesús, que vetllarà per l'espiritualitat ignasiana d'aquest itinerari. El camí segueix els passos que Sant Ignasi va fer l'any 1522 i que uneix el santuari de Loiola amb el de La Cova de Manresa.

Segons explica el director del Camí Ignasià, el jesuïta Josep Lluís Iriberri, aquest peregrinatge té una peculiaritat: "Els 700 quilòmetres de recorregut estan molt bé per fer natura, però el que ens interessa com a Companyia és conèixer i descobrir l'experiència vital de Sant Ignasi. A l'arrel de la proposta hi ha el fons espiritual d'allò que representa, com a model de seguiment del Crist."

Per tant, i malgrat el camí comenci i acabi en un santuari, no es vol posar de relleu un determinat patrimoni religiós. Iriberri, que és professor i consiliari a la Facultat de Turisme Sant Ignasi - Universitat Ramon Llull, ho explica ras i curt: “L'objectiu és trobar Déu” i hi afegeix “un cop el pelegrí troba Déu, la resta no importa. S'acaba el pelegrinatge. Li toca tornar a casa i viure allò que ha rebut”.

Els exercicis espirituals, columna vertebral

Des que es va iniciar el 2010, els jesuïtes han consolidat la proposta “com un instrument de creixement personal, una experiència d'orientació de la pròpia vida”. I ho fan des de la biografia documentada del fundador de la Companyia. Iriberri matisa així aquesta idea: “Hi ha altres pelegrinacions amb historicitat dubtosa, que més aviat responen a una llegenda".

En el moll de l'òs del camí hi ha el document que guia l'espiritualitat ignasiana: “Els exercicis espirituals són la comunicació de la seva experiència vital com a pelegrí”, sintetiza el jesuïta Josep Lluís.

La caritat com a requisit

En aquest sentit, no es tracta de caminar per un mateix, com una activitat d'autorealització, sinó que és un camí pels altres. Iriberri recorda que "Sant Ignasi com a pelegrí sempre va estar al costat dels altres, allò que rebia ho compartia”. I comenta que en els primers pelegrinatges que la gent feia a Santiago de Compostela ja hi sumaven els neguits, els projectes i les preocupacions de la família i dels coneguts.
Dur a terme una obra de caritat és un dels requisits d'aquest itinerari religiós. Segons expliquen els jesuïtes "el Jubileu del Camí Ignasià arriba a aquells que, complint amb les condicions establertes pel dret canònic, realitzin la peregrinació del Camí Ignasià viscut en esperit de pelegrinació; i seguint alguna modalitat dels Exercicis Espirituals, visitin algun dels santuaris ignasians del camí, i portin a terme alguna obra de caritat, ja sigui abans o durant la peregrinació."
L'any jubilar del Camí Ignasià

“Igual que trobes fites i senyals que et marquen un camí, l'any jubilar és una fita temporal que crida a participar del camí. Davant la rutina de la vida diària, necessitem crides temporals que ens recordin que hi ha matisos i que justifiquen la celebració”, explica el director d'aquesta obra apostòlica.

Per potenciar el Camí com a instrument i per commemorar tal com es mereix aquest 500 aniversari, amb el beneplàcit i suport de José Ignacio Munilla Aguirre, bisbe de Sant Sebastià, i de Romà Casanova i Casanova, bisbe de Vic, se celebraran dos anys de commemoració jubilar en els santuaris de Loiola i Manresa, així com al llarg del Camí Ignasià entès com a experiència continuada dels Exercicis Espirituals.

La tradició de peregrinar als santuaris de Loiola i Manresa, molt popular des del segle XVII després de les canonitzacions de Sant Ignasi i Sant Francesc Xavier, ha augmentat durant el segle XX i principis del XXI, junt amb l’augment de la pietat unida a les peregrinacions.

Aquest vídeo de Signes dels Temps desgranava el 2012 cadascuna de les etapes del Camí Ignasià que des d'aquesta setmana agafa més embranzida:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.