Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Els Salesians de Rocafort, l’Escola Nostra Senyora de Lurdes, la Fundació ADSIS, mossèn Francesc Lladòs Pastellé i l’historiador Jesús Mestre i Godes, reconeguts amb la Medalla d’Honor

(Laura Mor –CR) L’Ajuntament de Barcelona ha decidit atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús “per la seva contribució, des de la seva creació, en millorar la qualitat de vida i la salut dels nostres ciutadans a través de diferents centres assistencials sanitaris i sociosanitaris”. L’acte de lliurament de premis se celebrarà el darrer trimestre de l’any al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

La superiora provincial de les Germanes Hospitalàries, Teresa Íñiguez, acull el reconeixement “amb entusiasme i agraïment” i amb la determinació que volen “seguir donant aquest servei”. La congregació porta 126 anys a Barcelona treballant amb les persones necessitades, malalts mentals, infants i gent gran, amb un accent especial per a les persones més dèbils o amb pocs recursos.

“D’hospitals amb avenços tecnològics n’hi ha molts, l’acollida ens ha de diferenciar”

L'Hospital Mare de Déu de la Mercè i l’hospital general de Sant Rafael de la Vall d’Hebron són els centres que tenen en aquesta ciutat. Segons Íñiguez, en la relació amb familiars i pacients, han de demostrar el caràcter propi: “D’hospitals amb aparells i avenços tecnològics n’hi ha molts. Nosaltres procurem una assistència integral, en què l’acollida és el que ens ha de diferenciar”, afirma la superiora provincial.

Segons explica Íñiguez, volen seguir treballant en l’àmbit de la malaltia mental, així com en els projectes propis de l’obra social. En són un exemple el menjador social de Sant Rafael que ofereix àpats de dilluns a divendres a persones sense recursos; així com les revisions odontològiques que a l’estiu ofereixen a nens d’altres nacionalitats. A l’estranger també tenen missions, com al Vietnam, a Filipines i a alguns països africans.

Doble celebració per a la família hospitalària

Enguany queda ben reforçat aquest estil hospitalari, que neix de la solidaritat i dignifica la persona. I és que el premi de l’Ajuntament coincideix amb la celebració del centenari de la mort de sant Benet Menni, fundador de la Congregació de Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús i restaurador de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

Fa temps que ambdues institucions parlen de ‘família hospitalària’ i entenen així que voluntaris, treballadors o col·laboradors dels centres, benefactors, pacients malalts i familiars comparteixen un mateix projecte: “Tots comptem” ha dit la germana Teresa.

“Entenem l’hospitalitat com estar obertes a totes les persones necessitades, amb els valors que el nostre carisme exigeix, i que hem professat voluntàriament”. Actualment, a la província de Catalunya i Aragó són 107 germanes, 33 de les quals són a Barcelona.

Medalles d’Honor de Barcelona 2014

L’Ajuntament de Barcelona també ha valorat la tasca que diferents entitats i persones en favor dels seus barris. Entre les entitats de l’àmbit religiós hi ha el col·legi dels Salesians de Rocafort; l’Escola Nostra Senyora de Lurdes i la Fundació ADSIS Barcelona, promoguda per Moviment de Comunitats Adsis.

Pel que fa a les personalitats, destaquen l’historiador i assagista català Jesús Mestre i Godes –que va publicar la història de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià i que ha estudiat els càtars i les relacions entre l'Església i la societat civil–; i mossèn Francesc Lladòs Pastellé, rector emèrit de Sant Pius X i durant molts anys rector de la parròquia de Sant Cebrià.