Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) El bisbe de Lleida, Joan Piris, ha nomenat els primers cinc animadors de comunitat de la Diòcesi de Lleida formats a l’Institut Superior de Ciències Religioses (IREL) i els ha destinat a diferents parròquies, perquè cooperin i treballin en comú amb els preveres, responsabilitzant-se dels àmbits i activitats pels quals han estat formats durant els dos darrers anys. Aquests nomenaments són històrics, ja que fins ara l’únic animador de comunitat de la diòcesi de Lleida, Isidre Charles, no havia estat format a l’IREL.

En aquest sentit, a les acaballes d'aquest curs, el coordinador del Departament de Pastoral Aplicada de l'IREL, Laureano Sánchez, adreçava una carta als rectors de les parròquies lleidatanes demanant la seva col·laboració per tal que formessin les persones més idònies de cada comunitat com a agents de pastoral o com a animadors de comunitat.

Els animadors de comunitat parroquial estan autoritzats a la celebració de la Paraula, a la distribució de la comunió a les esglésies i als malalts, a assumir la coordinació de grups de joves, catequesi, etcètera, a l’exposició del Santíssim (sense donar la benedicció), a dirigir les oracions litúrgiques i a administrar el baptisme, si no pogués el prevere. Aquests animadors no estan autoritzats a consagrar, confessar ni administrat el sagrament de la unció de malalts.

En data 26 de juliol, el bisbe Joan Piris ha signat el decret nomenant a Juan de Ávila Busquets Baró i Francesc X. Domènech Jornet animadors de comunitat a la unitat pastoral que formen les parròquies d’Aitona, Soses, Seròs i la Granja d’Escarp. També ha destinat a Cèsar Minguella Barallat i Josep Maria Escorihuela Pujol a la unitat pastoral formada per les parròquies de Torrefarrera, Rosselló i Alpicat, perquè formin equip amb el rector Víctor Manuel Espinosa.

El cinquè nomenament de Piris com animadora de comunicat correspon a Asunción Sola Pijoan, que formarà equip amb el rector de la parròquia de Sant Pau de Lleida, Antoni Agelet.

L'animador de comunitat

La figura de l’animador de comunitat ve motivada per la manca de preveres per atendre els diferents serveis de les parròquies, però alhora és una responsabilitat que tenim els cristians de donar respostes a aquestes dificultats per la nostra condició de batejats (“Estem cridats a transmetre la fe”); per les demandes del Concili Vaticà II (“Els laics són part activa de l’Església”); per les invitacions del bisbe Joan (“És una tasca necessària, urgent i delicada”), i pel mandat del Papa Francesc, que en la seva exhortació apostòlica Evangelii Gaudium anima els laics a ser valents i recuperar objectius (“Convido tothom a ser valent i creatiu en aquesta tasca de repensar els objectius, les estructures, l’estil i els mètodes evangelitzadors de les mateixes comunitats”).

La formació d’animadors de comunitat parroquial ha estat una de les prioritats del bisbe Joan Piris al llarg del seu episcopat. “Es tracta d’acompanyar persones amb una certa vocació i vinculació eclesial, ajudant-los a créixer en la vitalitat de la seva fe, a descobrir els talents que han rebut de Déu i a trobar ocasions de posar-los al servei dels germans, en una Església cada vegada més ministerial i corresponsable”, va dir el seu dia al referir-se a la formació d’aquests animadors a l’IREL.

A aquests nomenaments també s'hi sumen noves destinacions sacerdotals al bisbat de Lleida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.