Vés al contingut
Catalunya Religió

(Minyons Escoltes i Guies) Aquest estiu infants i joves d'arreu del país obriran els seus cançoners de rutes, campanents o colònies per cantar "El gripau blau", "La bicicleta", "Ningú no comprèn ningú", "Iupi, ia", "Puff, el drac màgic"... Francesc Boix i Masramon, conegut com Xesco Boix, va incorporar aquestes cançons al seu repertori habitual, després d'haver-les cantat com a membre del moviment escolta. Aquesta setmana es commemora el trentè aniversari de la seva mort.

El pioner de l’animació infantil a Catalunya va pertànyer a l'escoltisme de la mà del gran impulsor i introductor del moviment a casa nostra, mossèn Antoni Batlle. I la seva feina com a pioner de l’animació infantil i el material que va publicar és encara vigent i utilitzat per caps, mestres i educadors.

El 21 de juliol de 1984 moria a Malgrat de Mar als 38 anys.

De l’escoltisme a Pete Seeger

Xesco Boix, després de participar al moviment escolta, va viatjar als Estats Units amb una beca d’estudis, on entrà en contacte amb el moviment hippie i la música folk. Es va fer amic de Pete Seeger, del qual adaptà moltes peces, i va ser un gran admirador de Woody Guthrie.

Amb aquestes influències va fundar el 1966 el Grup de Folk, que adaptà temes dels EUA i en creà de nous. El 1971 va fundar Ara Va de Bo, centrat en la cançó infantil, on va recuperar temes populars catalans i també en creà. Després també va cantar en solitari, vinculat als grups El Sac i Els Cinc Dits d’Una mà.

Al llarg de la seva vida va gravar 35 discos i cassettes i va publicar 10 llibres. A més, va fer 6.000 cantades en directe, la majoria per a un públic infantil. Actualment és tot un referent per als grups d’animació però també és reivindicat per alguns músics de pop de l’escena catalana actual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.