Vés al contingut
Catalunya Religió

(Arquebisbat de Tarragona) Fa uns anys es va restaurar l'orgue barroc i es van arranjar les teulades de l’església parroquial de Sant Pere Apòstol de Torredembarra. S'hi van incorporar noves campanes, se'n va restaurar el campanar i les façanes, es va il·luminar l'interior i es va fer una mà nova de pintura. Ara, el procés de reforma integral ha culminat amb la reforma integral del presbiteri i la capella de Santa Rosalia.

Per aquest motiu dimarts l'arquebisbe Jaume Pujol va presidir la celebració de dedicació del temple i la consagració de l'altar major, coincidint amb la festa del Quadre de Santa Rosalia, patrona de la vila.

En la celebració de dedicació que es va celebrar dimarts es va invocar de manera especial la intercessió dels beats Bonaventura Toldrà i Frederic Vila que van ser martiritzats per odi a la fe l’any 1936, les relíquies dels quals ja reposen dins l’altar major d’aquesta església parroquial per significar que el seu testimoniatge en la mort i la resurrecció del Senyor edifica la comunitat de creients en Jesucrist. La Coral de Santa Rosalia va ser l’encarregada de solemnitzar els cants de l’assemblea.

«La litúrgia de la dedicació de les esglésies així com la consagració d’un altar, amb la seva bellesa i significació» –va destacar l'arquebisbe en l’homilia–, «ens porta a descobrir una vegada més que l’Església som nosaltres, els qui per la fe i el baptisme hem entrat a formar part de la comunió eclesial que va néixer el dia de Pentecosta. Nosaltres som les pedres vives del temple nou de Déu, del qual Crist és la pedra angular».

"La parròquia és un far"

Jaume Pujol va recordar la importància del temple parroquial en la vivència dels moments més intensos de la vida, sobretot al rebre els sagraments. «La parròquia és un far que irradia la llum de la fe i així respon als desitjos més profunds i veritables del cor de l’home, donant significat i esperança a la vida de les persones i de les famílies».

Seguint el ritus propi de la dedicació al llarg de la celebració es van fer visibles molts símbols litúrgics com l’aspersió del poble amb l’aigua beneïda, la col·locació de les relíquies dels beats màrtirs dins l’altar major, la unció de l’altar i les dotze creus esculpides a les columnes de l’església que recorden els dotze apòstols amb l’oli del sant Crisma, l’encensament del temple i la seva il·luminació.

Finalment es va procedir a la lectura i signatura de l’acta per part de la secretària general i cancellera de l’arquebisbat i l'arquebisbe va destapar la placa commemorativa. El cant de l’himne a Santa Rosalia, patrona de la vila, va cloure la celebració.

Joan Cañas, rector de la parròquia, va agrair l’esforç i l’empenta de tots aquells que han fet possible la restauració i embelliment del temple i ha desitjat que la parròquia «sigui sempre reflex de l’amor i la misericòrdia de Déu en la societat».

Després de la celebració, a la plaça de l'església, la festa ha continuat amb una passada extraordinària del seguici popular de la vila.

La solemne celebració va ser concelebrada per Joaquim Fortuny, vicari general de l’arxidiòcesi; Joan Cañas, rector de la Parròquia; Xavier Roig, arxiprest; Josep Bofarull iFrancisco Giménez, vicaris episcopals; Joaquim Gras, Norbert Miracle, Joan Brulles i Joan M. Anglès, preveres fills de la vila; i d’altres preveres de l’arxidiòcesi. La celebració també va comptar amb membres del Consistori municipal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.