Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Miquel Àngel Codina/Catalunya cristiana) La basílica de Santa Maria del Mar és una de les obres cabdals de l’arquitectura gòtica catalana i, sens dubte, un dels temples més emblemàtics de la ciutat de Barcelona. Anualment, rep tres milions de visitants. Després de gairebé un any de restauració, les façanes laterals, els dos campanars (per fora i per dins) i un dels terrats presenten ara un aspecte magnífic. «Tota la feligresia se sent molt satisfeta d’aquesta restauració. El resultat ha estat excel·lent», afirma Mn. Ignasi Mora, rector de la basílica de Santa Maria del Mar.

Tant a la façana exterior com a l’interior dels campanars s’han netejat les superfícies d’elements estranys i de vegetació, s’han consolidat i restaurat els paraments amb respecte absolut a la disposició original. El procés ha comportat la projecció de pols de vidre sobre els paraments amb pressió controlada, la rejuntada manual de l’aparell i la substitució, en els casos necessaris, dels carreus antics i degradats per peces de nova talla. Els elements escultòrics de les parts altes dels campanars han estat objecte d’un treball de restauració específica per garantir-ne la salvaguarda.
 
La restauració és fruit del conveni de col·laboració que es va signar l’any 2006 entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Santa Maria del Mar. La intervenció ha tingut un cost de més de 670.000 euros i ha posat al descobert sobretot la importància arquitectònica de l’interior dels campanars. «Cal dir que el pressupost per a les obres executades ha coincidit amb el de les despeses generades. Caixa Galícia ha actuat com a espònsor de l’arquebisbat de Barcelona», informa Mn. Mora.
 
El rector de Santa Maria del Mar explica que «hi ha previstes quatre fases de restauració». I afegeix: «Ara està en perspectiva dur a terme la segona, que se centrarà en els vitralls. Tot i que no puc dir encara una data, no volem que es demori gaire una fase amb l’altra. Per la seva banda, la tercera i la quarta fase encara s’han d’acabar de determinar. Una de les parts que s’hi inclourà són les cantoneres, que estan molt malmeses.»
 
De juny a setembre, els dijous, a les dotze del migdia, la basílica de Santa Maria del Mar ofereix a tots els seus visitants un espai de contemplació, presentat des de l’àmbit cristià i obert a altres sensibilitats properes a la fe cristiana. Aquest espai «comprèn una breu explicació de la història del temple, una pregària en llengües (català, castellà, italià, francès i anglès), un petit concert d’orgue i, com a gran novetat d’enguany, una visita guiada als campanars, recentment restaurats, per a grups reduïts», comenta Mn. Ignasi Mora.
 
«Al s temples de Barcelona —assegura Mn. Mora— caldria una més bona oferta presentada des d’una dimensió evangelitzadora. El silenci i la contemplació, l’espiritualitat i la pregària són avui un dels elements més importants de l’ésser humà dels quals cal tenir cura també durant l’estiu. L’acolliment de molts temples, concretat en “visites de portes obertes”, fa possible apropar-se al Creador de tota bellesa: l’art expressat des d’una construcció que depassa l’espai i el temps i que s’expressa des d’una sensibilitat d’àmbit multicultural i d’inspiració cristiana.»
 
Miquel Àngel Codina. Text publicat a Catalunya Cristiana.