Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Coincidint amb el 50 aniversari de l'elecció de Pedro Arrupe, figura clau per a la història de l'Església del segle XX, el jesuïta Darío Mollà acaba de publicar Pedro Arrupe. Carisma d'Ignacio, editat per Mensajero i Sal Terrae. Hi recull cinc documents clau del carisma ignasià del pare Arrupe. Aquest dijous serà al Casal Loiola de Barcelona per pronunciar la conferència 'Cinc preguntes del pare Arrupe als cristians d'avui'.

El dia 22 de maig de 1965, la Congregació General 31 de la Companyia de Jesús va triar a Pedro Arrupe com vint-i-vuitè prepòsit general de la Companyia. Nascut a Bilbao el 1907, Pedro Arrupe havia estat provincial al Japó, on va viure el 1945 la terrible experiència de l'esclat de la primera bomba atòmica a Hiroshima. Entre les aportacions del P. Arrupe, una de les més significatives va ser la seva relectura del carisma ignasià, en profunda fidelitat al mateix i amb una acusada sensibilitat cap als temps nous. Va saber advertir els molts i radicals canvis que transformaven el món i l'Església i la urgència per adequar la missió de la Companyia de Jesús, en la línia del Concili Vaticà II i de l’irrenunciable compromís amb la justícia i en favor dels pobres i marginats.

Darío Mollà (Alcoi, 1949), després d'exercir diferents serveis en la Companyia de Jesús en educació, acció social, formació i govern, s'ha dedicat en aquests anys a reflexionar sobre l'espiritualitat ignasiana. En aquesta entrevista ens avança alguns detalls del seu contingut de la xerrada de dijous:

En la teva opinió, què és el que fa d'Arrupe una figura tan important per a la Companyia de Jesús i per a l'Església?

Moltes coses... Per sintetitzar algunes, Arrupe va ser una persona que, des d'una espiritualitat molt profunda, va ser decisiu tant en l'obertura de l'Església al món modern com en la consciència que la fe cristiana implica necessàriament un compromís amb la justícia.

La xerrada de dijous té per títol "Cinc preguntes del pare Arrupe als cristians d'avui". No et demanem que ens avancis el contingut però, com creus que ens interpel·laria avui Arrupe?

Gràcies per no demanar-me que sintetitzi la xerrada... Dit això, modificaria la forma verbal de la pregunta: Arrupe en persona no ens pot interpel·lar, però els seus escrits bàsics ens fan interpel·lacions molt fondes a com vivim l'experiència de Déu, la missió, la vida mateixa, el compromís per la justícia.

Què aporta la figura de Arrupe a l'espiritualitat ignasiana i a les persones que volen viure-la?

Arrupe va aportar la relectura actualitzada del carisma ignasià, encara vigent, i quantitat de suggeriments per actualitzar i comprometre a la vida a l'estil d'Ignasi.

Acabes de publicar Pedro Arrupe. Carisma d'Ignacio, amb motiu de l'aniversari de l'elecció d'Arrupe. Què trobarem en aquest llibre?

Hi trobareu els cinc documents bàsics del pare Arrupe de la seva actualització del carisma ignasià; presentació, esquemes, notes i índexs que poden permetre treballar individual i comunitàriament. El llibre pretén ser una invitació a "submergir-se" en Arrupe i el seu missatge.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.