Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Carla Herrero -CR) Després que el mes de gener s’anunciés que la Passió de Sant Fructuós de Tarragona no es faria per problemes econòmics, finalment si que es farà aquest any. El director general del projecte teatral, Andreu Muñoz, ha explicat a CatalunyaReligió.cat les ajudes que han rebut per fer possible que la Passió es representi aquest mes de juny a l'amfiteatre romà de Tarragona.

L’obra, basada en els actes màrtirs tarragonins que Muñoz va adaptar al teatre, es representa biennalment. Els motius de l’Associació Cultural Sant Fructós per suspendre l’edició prevista el 2010 eren que quan faltaven pocs mesos per les representacions no tenien el compromís ferm de les administracions públiques que subvencionen l’esdeveniment. “Cap institució havia donat una resposta a temps, però ara ja ho hem solucionat”.

L’última edició va ser el juny del 2008, any en què es complia el 1750è aniversari de l’execució dels màrtirs. Enguany, també és una data assenyalada: aquest 2010 farà vint anys de la primera representació de la Passió de Sant Fructuós a l’amfiteatre de Tarragona.

“La valoració és molt positiva. Tarragona no pot perdre un patrimoni d’aquesta manera. Mobilitzem més de 300 persones que treballen voluntàriament. Perdre el ritme dels dos anys hagués estat molt negatiu” Així de contundent es mostra Andreu Muñoz davant la possibilitat que s’hagués hagut d’aplaçar la representació.

Finalment, però, no ha estat així. La Passió se celebrarà els dies 12, 18 i 19 de juny a l’amfiteatre de Tarragona. El cost total de l’organització és d’uns 68.000 euros. Muñoz ha explicat que "el 50 per cent el posa l’Ajuntament de Tarragona i l’altre 50 se’l reparteixen entre la Diputació i la Generalitat, aproximadament”. A banda d’aquestes despeses per fer la representació en sí, hi ha costos estructurals com el lloguer del local on s’assaja durant l’any, que van a càrrec de l'arquebisbat de Tarragona.

El director de l’obra ha explicat a CatalunyaReligió.cat que els problemes que hi ha hagut fins ara per aconseguir els diners tenien “un caràcter burocràtic i no de voluntat política”. “Nosaltres hem de fer una previsió i els pressupostos haurien d’estar aprovats un any abans. Si no hi ha una resposta a temps no podem fer les contractacions oportunes”.

De cara a la candidatura de Tarragona com a Capital Europea de la Cultura 2016, els dirigents de l’Associació Cultural Sant Fructuós també proposen que es rellanci la ruta sobre el cristianisme primitiu a la ciutat. La ruta, un dels elements de l’any jubilar del 2008, recorre els llocs paulins de Tarragona i les restes de la presència de les comunitats cristianes primitives, que són les primeres conegudes a Catalunya.

La Passió de Sant Fructuós és una obra teatral basada en les Actes del Martiri del Bisbe Fructuós, un text que narra els fets de l’any 259 i que és primer document literari cristià de la península.