Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) Deu centres ecumèncs de tot Espanya es troben durant aquest cap de setmana a Barcelona, en un encontre organitzat pel Centre Ecumènic de Catalunya. Es tracta del cinquè encontre d'aquestes característiques que s'organitza a l'estat espanyol.

Com expliquen el president del Centre Ecumènic de Catalunya, el caputxí Joan Botam, i el vicepresident, el pastor protestant Felip Carmona, la d'aquest cap de setmana és "una bona ocasió per conèixer-nos millor, intercanviar experiències i animar-nos uns i altres a seguir endavant amb les nostres Esglésies vers la meta de la unitat com el Senyor la vol 'per tal que el món cregui' (Jo 17,21)".

L'objectiu és intercanviar experiències del moviment ecumènic en diferents ciutats espanyoles, i particularment, analitzar la influència de la globalització en les relacions entre les esglésies cristianes.

Reflexionaran sobre el passat, present i futur de l'ecumenisme a casa nostra el jesuïta i membre del a Comissió pel Diàleg de l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa, Héctor Vall, i el pastor protestant Carles Capó parlarà sobre el present i futur del moviment ecumènic

Citant el teòleg francès de tradició ortodoxa Olivier Clément (1921-1909), "entre la Tradició de l'Església, com a dimensió de continuïtat històrica, i el món en constant situació de canvi, es dóna una tensió: aquesta tensió és creadora si l'Església i el món, en lloc de tancar-se en sí mateixos, són capaços de cooperar".

La trobada també inclourà moments per a l'oració, el diàleg interreligiós i la pregària,amb l'assistència a una missa a la Catedral de Barcelona, i a un culte a l'Església Protestant de Barcelona Centre.

L'encontre l'organitza el Centre Ecumènic de Catalunya, que es va constituir fa dues dècades i el presideix Joan Botam. La seva trajectòria a favor del diàleg ecumènic i interreligiós s'ha vist reconeguda recentment amb una Creu de Sant Jordi i amb el premi del Grup de Treball Estable de Religions.

Enguany, a més, es commemora el centenari de les primeres relacions ecumèniques, en una conferència que es va organitzar a Edimburg (Regne Unit). Es tractava de la Conferència Missionera Mundial d’Edimburg (1910) amb representants per esglésies protestants i anglicanes de diferents denominacions. Més tard, s'incorporarien oficialment al moviment ecumènic les esglésies ortodoxes, amb l'encíclica del Patriarcat de Constantinoble de l'any 1920, i de l’Església catòlica, amb la creació del Secretariat per a la Unitat dels Cristians l'any 1960 pel papa Joan XXIII.