Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Just abans de l'inici del Sínode sobre la Família s'ha celebrat a Roma, a la seu de la revista La Civiltà Cattolica, un seminari d'estudi amb 30 teòlegs de 13 països diferents. "La reforma i les reformes en l'Església" ha estat el centre del treball d'aquest seminari amb experts en eclesiologia, historiadors, ecumenistes, canonistes i pastoralistes. Alemanya, Argentina, Bèlgica , Brasil, Canadà, Xile, Espanya, Estats Units, Filipines, França, Holanda, Itàlia i República Democràtica del Congo han estat les procedències, entre els quals es va convidar al teòleg català Salvador Pié, professor emèrit de la Universitat Gregoriana i president de la Fundació Blanquerna.

La trobada, que s'ha fet del 28 setembre al 2 d'octubre, ha esta liderada pel director de la Civiltà Cattolica, el jesuïta Antonio Spadaro i el pastoralista argentí Carlos María Galli, membre de la Comissió Teològica Internacional. Coincidint amb en el cinquantenari de la clausura del Concili Vaticà II s'ha aprofundit en la renovació proposada pel Concili Vaticà II en els seus aspectes vitals i estructurals. A més de les respectives conferències, cada dia ha inclòs tres moments de diàleg entre els participants, el que ha permès un intercanvi franc i realista.

La finalitat d'aquesta trobada ha estat oferir una contribució que pugui inspirar els processos que l'Església està vivint sota la guia del papa Francesc. Una resposta a la petició de l'Evangelii Gaudium «als membres de l'Església per mobilitzar un procés de reforma missionera encara pendent».

Els promotors expliquen que el seminari ha tingut un caràcter no oficial perquè ha estat una iniciativa de teòlegs i teòlogues i que també ha comptat amb la presència de laics, religiosos i ordenats. La reunió, ha estat seguida amb interès pel papa.

Els temes afrontats s'han ordenat en sis punts vinculats de l'agenda reformista de Francesc: La renovació de l'Església en el Concili Vaticà II; les lliçons de la història sobre la reforma de l'Església; la comunió sinodal com a clau de la vida i de la renovació del Poble de Déu; les reformes de l'Església universal i de les esglésies particulars; la unitat dels cristians i la reforma de l'Església; i indicacions cap a una Església més pobra, fraterna i inculturada.

En diversos aspectes, com la forma d'exercici del ministeri petrí, s'han concretat les possibilitats de realitzar-se a curt, mig i llarg termini. Totes les conferències i les conclusions dels treballs realitzats seran publicades en un volum per ser compartides per un públic més ampli.

La llista de participants que han facilitat els organitzadors per ordre d'intervenció és: Antonio Spadaro SI (Itàlia), Carlos María Galli (Argentina), Hermann Pottmeyer (Alemanya), John O'Malley SI (Estats Units), Andrea Riccardi (Itàlia), Giancarlo Pani SI (Itàlia), Angelo Maffeis (Itàlia), Hervé Legrand OP (França), Dario Vitali (Itàlia), Alphonse Borràs (Bèlgica), Gilles Routhier (Canadà), Silvia Scatena (Itàlia), Severino Dianich (Itàlia), Salvador Pié-Ninot (Espanya), Miriam Wijlens (Països Baixos), Massimo Faggioli (Estats Units), Carlos Schickendantz (Xile), William Henn OFM Cap. (Estats Units), Piero Coda (Itàlia), Joseph Famerée SCI (Bèlgica), Peter De Mey (Bèlgica), Jorge Scampini OP (Argentina), Juan Carlos Scannone SI (Argentina), Diego Fares SI (Argentina), Serena Noceti (Itàlia), Mario de França Miranda SI (Brasil), Léonard Santedi Kinkupu (República Democràtica del Congo), José Mario C. Francisco SI (Filipines), Mary Melone (Itàlia), i monsenyor Victor Manuel Fernández (Argentina).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.