Vés al contingut
Catalunya Religió ds. 23/01/2010

En l’homilia de la celebració de la beatificació de Josep Samsó, el cardenal Lluís Martínez Sistach ha emmarcat la beatificació dins del mil·lenari de la parròquia de Santa Maria i en l’Any sacerdotal. Sobre el martiri de Samsó, l’arquebisbe ha destacat el missatge de perdó i reconciliació: “L’Església dels màrtirs, que són els testimonis més excel·lents pel seu amor a Déu i als germans, posa sempre en relleu el missatge testimonial de perdó i reconciliació, a imitació de Jesucrist que va morir cruentament en la creu perdonant i estimant”.

El cardenal ha demanat que el testimoniatge del nou beat “intensifiqui el propòsit que tenim a la nostra Església de Barcelona de realitzar una pastoral diocesana més missionera i evangelitzadora i a ‘creure l’evangeli i anunciar-lo amb nou ardor, tal com demanem els Bisbes de Catalunya en el document de l’any 2007.”

L’arquebisbe ha repassat la trajectòria sacerdotal de Samsó per concloure que “el Concili Vaticà II ens diu que ‘la crida a la plenitud de la vida cristiana i a la perfecció de la caritat s’adreça a tots els fidels, de qualsevol estat o condició, i amb aquesta santedat es promou, àdhuc en la societat temporal, un estil de vida més humà’ (Lumen gentium, 40). Aquesta afirmació ens recorda que la fe i la santedat tenen uns efectes benèfics no només sobre les persones individuals, sinó també sobre la societat. La santedat és un factor més que contribueix a assolir el bé comú de la societat. Els sants i els beats són els millors testimonis de la fe i alhora són uns grans benefactors de la humanitat.”  

Aquesta dimensió social també l’ha destacada en la figura del martiri: “Amb el testimoniatge de perdó i reconciliació de la seva mort, ofereix una aportació molt positiva i molt necessària per tal que la nostra societat avanci per camins de perdó i de reconciliació i assoleixi un present i un futur fonamentats en els autèntics valors de l’espiritualitat, de la fraternitat, de la justícia i de la pau.”

D'altra banda, Angelo Amato, prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants i delegat del papa en l'acte, en una intervenció final ha definit la beatificació de Samsó atorgada per Benet XVI com ”un signe de l’estima i de l’amor que Benet XVI demostra per la vostra pàtria, terra prolífica de sants i de santes”.

Després de repassar la vida del nou beat, en una intervenció pronunciada en bona part en català, Amato ha destacat que avui “el màrtir cristià, com Jesús, no odia i no mata, sinó que estima i perdona. El màrtir cristià és un testimoni de la vida i no de la mort. La celebració d’avui ens convida a tots a ser sants i immaculats en l’amor (Ef 1,4). La nostra societat, que a vegades oblida o rebutja la paraula de Déu, necessita la força de la nostra fe i l’ardor de la nostra caritat”.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.