Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El dissabte 23 de gener s’oficiarà a la basílica de Santa Maria de Mataró la beatificació del sacerdot Josep Samsó. És la primera beatificació que es fa a Catalunya des de l’edat mitjana, després que Benet XVI modifiqués els costums dels rituals de beatificació i canonització. Així, s’ha recuperat la tradició que els beats sigui proclamats en el diòcesis d’origen i que només els sants es proclamin a Roma.

Coincidint amb aquesta beatificació es faran diversos actes a la diòcesi de Barcelona, especialment al Maresme. L’arquebisbat de Barcelona n’ha organitzat dos que presidirà el cardenal Lluís Martínez Sistach. Divendres  15 de gener es farà una vetlla de pregària especialment adreçada als joves a la parròquia de la Mare de Déu de l’Esperança de Mataró. I, el diumenge 17 es farà una convocatòria adreçada a religiosos i religioses al monestir de la Immaculada de les Carmelites Descalces de Mataró.

A tot el Maresme s’han programat diversos actes sobre la figura de Josep Samsó. El 14 de gener hi haurà una conferència de l’historiador Ramon Reixac al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró. El 18 de gener el mateix autor comentarà el llibre El pastor retrobat a la sala d’actes del centre parroquial de Sant Julià d’Argentona. El 19 de gener, després de l’Eucaristia, a la parròquia de Sant Pau de Mataró es presentaran diversos testimonis sobre la vida del sacerdot avui. El 21 de gener es farà una celebració especialment adreçada a infants i catequistes a l’ermita de Sant Simó de Mataró. I, el divendres 22 de gener hi haurà una hora santa amb exposició del Santíssim Sagrament a l’església del Sagrat Cor de Mataró.

Després de la beatificació, el 30 de gener i el 7 de febrer, la basílica de Santa Maria ha programat dos concerts d’orgue en homenatge al nou beat. Aquest cap de setmana també s'ha celebrarta la parròquia de Maria Auxiliadora de Mataró una missa especialment orientada a la participació dels infants, i el dilluns es va fer una conferència a la parròquia de Sant Andreu de Llavaneres.

Josep Samsó i Elias va ser 17 anys va ser rector de Santa Maria de Mataró. Va ser empresonat durant la Guerra Civil i assassinat l’1 de setembre de 1936. Els bisbes de la província eclesiàstica de Barcelona en una carta conjunta arran de beatificació de Josep Samsó, recorden que “de manera especial, ens sembla que el perdó amb el que morí ens demana ser sempre, i especialment en les actuals circumstàncies del nostre país, promotors d’aquell esperit de perdó i de reconciliació que sempre ha caracteritzat els millors seguidors de Jesucrist”.
 
Coincidint amb la beatificació del dia 23, els bisbes de Catalunya han convocat una jornada sacerdotal a Mataró.