Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri – La Seu d’Urgell / CR) “La vostra noble pàtria és terra fecunda de santedat i de caritat cristiana. Que aquesta mostra celebració esdevingui un gran signe d’esperança per a tothom. No ens deixem empresonar per la tristesa del nostre temps. Seguint l’exemple de la Mare Anna Maria Janer, catalana d’una peça, no perdem l’esperança, i mantinguem-nos ferms en la fe i forts en l’esperança”. Així ho ha demanat el prefecte de la Congregació per a les Causes del Sants, Angelo Amato, en la cerimònia de beatificació de la mare Anna Maria Janer a La Seu d’Urgell. Des d’aquest dissabte al migdia la fundadora de les germanes de la Sagrada Família d’Urgell ja és beata, 125 anys després de la seva mort a Talarn.

Aquesta ha estat la tercera cerimònia de beatificació que se celebra a Catalunya des de que Benet XVI va retornar aquests rituals a les diòcesis d’orígen, després de la de Josep Samsó i del pare Tous. Ara és la primera dona beatificada a Catalunya des del segle XII.

Amb Amato han concelebrat l’arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives; el nunci a Espanya i Andorra, Renzo Fratini; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach; l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez; la pràctica totalitat de bisbes catalans i l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler. També s’hi han sumat prelats d’altres diòcesis espanyoles i Mèxic, Perú i Argentina on tenen presència les germanes de la Sagrada Família d’Urgell.

Procedents de la catedral de La Seu, una processó d’entrada ha recorregut el centre de la ciutat fins a la carpa de 4.000 metres quadrats instal·lada a les afores. 4.000 pelegrins han omplert la carpa. La processó anava precedida les banderes del països i comunitats amb presencia de les religioses de la mare Jané, banderes que després s’han situat al voltant dels participants de la celebració.

“L’Església amb els braços obert per acollir els necessitats”

Angelo Amato ha iniciat la seva homilia en català remarcant que “una vegada més la santedat floreix a la vostra terra” i que “en ella, ‘filla del poble català’, les virtuts pròpies de la vostra terra –com la incansable capacitat de treball, els excel·lents dots organitzatius i de govern, la gran afabilitat amb tothom– es veuen reforçades per la seva gran caritat envers Déu i envers el proïsme”.

Entre les virtuts de la nova beata, Amato ha destacat “una actitud de modèstia i de senzillesa que feia que tothom es trobés a gust amb ella” i “la gran virtut de la caritat acompanyada per la humilitat, virtut petita però indispensables per a la pràctica de la caritat autèntica”. En perfil de la mare Jané l’ha situat com a exemple de “posar en pràctica les paraules de Jesús quan va alimentar al famolencs, i va donar de veure als assedegats, quan va hostatjar als forasters i als exiliats, i va vestir als necessitats, i va cuidar amb immensa caritat als malalts”.

Amato ha actualitzat aquest missatge en que la “la beata Anna María Janer és també una brúixola que ens orienta cap als necessitats, que encara avui són tants” i un exemple “no només per ser contemplat, sinó també per ser imitat”. “L’Església és amiga dels necessitats i sempre té els braços oberts per acollir-los”.

“Dolcesa i caritat, sempre”

La cerimònia s’ha iniciat amb la petició per la beatificació que ha formulat l’arquebisbe Vives acompanyat de la germana Pilar Adín, postuladora de la causa. Vives ha repassat la seva trajectòria i dedicació a “gent gran, vídues, orfes, ferits, i malalts” especialment durant les guerres que va partir Catalunya durant el segle XIX. En l’acció educativa i assistencial que va promoure la mare Janer a Urgell, Cervera, Barcelona, o Talarn, el seu missatge era “dolcesa i caritat sempre”.

El moment sempre emotiu de la cerimònia de beatificació ha estat quan s’ha descobert la imatge de la nova beata, que ha presidit la cerimònia i a la qual ja es pot donar culte. La proclamació ha anat acompanyada del repic de campanes a la Catedral. També han estat emotives les paraules finals que l'arquebisbe de Vives ha convidat a improvitzar a Irma Beretta, la Superiora General de les germanes de la mare Janer. Beretta ha remarcat que els passos que s'han de fer ara per seguir a la mare Janer són "cap a la persona de crist, al servei del nostre món" i ha fet una crida a la comunió: "si alguna cosa hi ha enderrocar són els murs que ens separen". La celebració ha durat tot el dia a La Seu d’Urgell que ha desplegat una mostra de les tradicions i festes populars al carrer.

Les autoritats civils també s’han fet presents a la celebració encapçalades per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; la vicepresidenta, Joan Ortega; i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Entre les autoritats andorranes hi havia la subsíndica, Mònica Bonell i la ministre d’Educació, Roser Suñer.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.