Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Focolars) Després de mesos d'espera i preparació, arribava Maria Emmaus Voce a Girona el passat 14 de gener. L'objectiu del seu viatge, com ells mateixos van indicar era conèixer els membres dels Focolars a Espanya. Diverses han esta les trobades programades durant aquests cinc dies per poder-se veure amb ells.

Més de 300 persones, membres dels Focolars en aquestes terres –Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana i les Illes Balears–, han acollit Maria Emmaus Voce i Giancarlo Faletti, en una atmosfera de festa i alegria. Havien preparat una festa a la sala polivalent de Castell d'Aro, l'excusa per mostrar-los el nord-est del país a través d'un viatge imaginari en un “bus turístic”. Cançons, danses, poesies,… han mostrat la gran varietat existent. “Tot m’ha semblat –ha afirmat Maria Emmaus– tan bonic, tan ric, tan complet, que em surt espontani dir: aquesta és una terra beneïda”

Maria Voce ha llançat dos desafiaments durant aquests dies. Desafiaments que ràpidament tothom, que era present aquest cap de setmana a la Ciutadella Loreto, ha fet seus. El primer: “Descobrir quina és la santedat que Déu vol avui, quina és la santedat que Déu demana avui a Espanya i a nosaltres que som ara aquí en aquest moment (…) un camí de santedat del tot nou, que és el de viure aquest carisma que Chiara ens ha donat, amb la presència de Jesús que és el sant entre nosaltres, enmig nostre, aquesta possibilitat que tenim que pot trobar un nou impuls a Espanya, per a Espanya; i no sols per a Espanya (…) un lloc on s'assaja que això és possible, per després donar-ne testimoni també fora de la mateixa Espanya”.

I l'altre desafiament, més immediat en la seva realització: viure per la trobada que els joves i adolescents dels Focolars estan preparant per a joves de tot Espanya el 29 de gener a Madrid.

Positive RevolutiON! Protagonistes del nostre món és el títol que els joves han triat per a la jornada. Al costat de Maria Emmaus Voce volen mostrar a tots els joves l'Ideal que els fascina. Durant tot el dia, joves entre 15 i 25 anys podran experimentar i construir una revolució positiva que partirà de Madrid per envair el món sencer.

Els missatges d'adhesió d'altres joves Focolars arreu del món no s'han fet esperar. També ells viuen per aquesta trobada.

El matí del 17 de gener, gairebé finalitzant la seva estada en terres catalanes, Maria Voce -al costat de Giancarlo Faletti i un grup de membres dels Focolars- ha peregrinat al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, lloc privilegiat on tot invita al recolliment i a la unió amb Déu, a més de ser un punt de referència espiritual i cultural per a tot Catalunya. Allà ha assistit a la missa conventual i, acompanyada pel pare abat del Monestir, Josep M. Soler, ha venerat la Santa Imatge. El pare Soler també ha acompanyat tot el grup durant la visita a la biblioteca i a altres dependències del monestir, a més d’escoltar plegats al cant de la Salve i el Virolai per l'Escolania.

Tant per a Maria Emmaus Voce, com per al pare abat, la trobada mantinguda, ha estat l'ocasió per conèixer-se personalment i reconèixer-se en l'estima y relació recíproca que des de fa anys mantenen els monjos benedictins i el Moviment dels Focolars. Han compartit els últims esdeveniments viscuts en l'orde benedictina i en el Moviment. L'Abat s’ha alegrat molt en saber que Chiara Luce Badano -una jove dels Focolars proclamada beata el passat 25 de setembre a Roma- havia visitat el Monestir uns anys abans de la seva mort. “Una altra cosa que ens uneix els benedictins i els focolars”, ha assenyalat.

Chiara Lubich ja havia visitat el Monestir el 28 de novembre de 2002, on es va reunir amb més de tres-cents religiosos de trenta congregacions i instituts religiosos. Durant aquesta visita Chiara va dir: “Moltes vegades els moviments poden oferir l'exemple de frescor evangèlica i carismàtica, així com l'impuls generós i creatiu de l'evangelització. Per la seva banda, els moviments (…) poden aprendre molt del testimoni (…) de la vida consagrada, que guarda (…) múltiples tresors de saviesa i experiència”. La seva intervenció -dividida en tres parts: presentació del Moviment, Església-comunió i semblances entre el carisma benedictí i el Moviment- va concloure: “Precisament mirant a aquestes ciutadelles benedictines ha estat com els focolarins s’han sentit empesos a construir les seves”.

Al vespre, ja a Barcelona, ha visitat el Cardenal Lluis Martínez Sistach, que ha acollit la Presidenta dels Focolars amb gran afecte. Martínez Sistach ha recordat la recent visita de Benet XVI i la visita fa 8 anys de Chiara, a qui ha recordat amb molt d’afecte i respecte. El mateix dilluns 17, Maria Emmaus ha mantingut una trobada privada amb l'Arquebisbe de La Seu d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives i Sicília.

El viatge a Catalunya ha finalitzat  amb la visita a la Sagrada Família, consagrada el passat novembre per Benet XVI, i a l'editorial Ciutat Nova, edició en català de la revista del Moviment dels Focolars, Città Nuova.