Vés al contingut
2 Catalunya Religió dv. 21/01/2011

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri – CR) Dos paràgrafs. Aquesta és la resposta dels bisbes catalans a l’exigència del nunci Renzo Fratini de fer una carta pública de recolzament a l’acord sobre les obres d’art de Lleida signat pel bisbe de Lleida i el de Barbastre aquest octubre que reconeix la propietat de les peces al bisbat de Barbastre.

Els bisbes catalans “donen suport al que els Bisbes de Lleida i de Barbastre-Montsó han signat per al bé de la comunió entre les seves Esglésies germanes”, però demanen una “solució acordada”  que “respecti sempre l’ús compartit d’un patrimoni religiós i cultural nascut per a la lloança de Déu i la catequesi dels fidels, i permeti que sigui posat al servei de tothom”. Eviten així, un pronunciament explícit i directe sobre la propietat de les obres, tot i respectar la demanda del nunci.

La nota també insisteix en “la complexitat de la qüestió” i recorden que “en aquests moments es troba sota la jurisdicció dels tribunals civils”. El seu suport a “que es puguin complir les decisions emanades de la Santa Seu sobre aquests béns eclesiàstics” el justifiquen en que és la “comunió eclesial entre els deixebles de Crist el bé més gran a preservar i a cultivar”.

El pronunciament dels bisbes es produeix després que el nunci anunciés a través de les pàgines de El Heraldo de Aragón que volia que els bisbes catalans fessin una carta conjunta de suport a l’entrega de les obres a Barbastre. A través d’un mitja de comunicació i d’una forma poc diplomàtica, Fratini assegurava que "almenys existeixen dos bisbes que han expressat la seva dificultat per firmar el document”.

El text signat per Lleida i Barbastre, reconeix la propietat de les obres a Barbastre i ordena la seva entrega immediat sense tenir present el procés civil obert sobre la titularitat, ni la unitat de la col·lecció declarada per la Generalitat.  

Aquest és el text que inclou la nota informativa de tres pàgines sobre la reunió que han fet els bisbes catalans a Tiana de dimarts a dijous d'aquesta setmana. En la mateixa reunió, els bisbes catalans han publicat dues cartes, una de reconeixement dels 30 anys de treball de la Unió de Religiosos de Catalunya i l'altra d'agraïment a la visita de Benet XVI

"5.- Sobre l’assumpte de les obres d’art en litigi entre les Diòcesis de Lleida i Barbastre-Montsó, tots els Bisbes de Catalunya, reconeixent la complexitat de la qüestió, que en aquests moments es troba sota la jurisdicció dels tribunals civils, manifesten que és la comunió eclesial entre els deixebles de Crist el bé més gran a preservar i a cultivar i, per tant, demanen que es puguin complir les decisions emanades de la Santa Seu sobre aquests béns eclesiàstics.

És per això que donen suport al que els Bisbes de Lleida i de Barbastre-Montsó han signat per al bé de la comunió entre les seves Esglésies germanes, amb estrets lligams més que centenaris. I demanen que la solució acordada que es pugui trobar, respecti sempre l’ús compartit d’un patrimoni religiós i cultural nascut per a la lloança de Déu i la catequesi dels fidels, i permeti que sigui posat al servei de tothom."

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.