Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

Aquest dijous ha finalitzat a Jerusalem la reunió onzena reunió de la Coordinadora de Bisbes d'Europa i Amèrica amb els Bisbes Ordinaris de Terra Santa. Com en anteriors edicions, hi ha participat l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra Joan Enric Vives, com a delegat per la Conferència Episcopal Espanyola.

Al final de la reunió han fet públic un comunicat en el reiteren la invitació als cristians a pelegrinar a Terra Santa, denuncien algunes de la restriccions que pateixen les comunitats cristianes i demanen una pau justa en la que “la dignitat i els drets dels Palestins i els Israelians siguin protegits i respectats”. Aquest és el text del document.

Una promesa de pregària, una crida al pelegrinatge i un compromís per a aconseguir una Pau Justa

Jerusalem, 10-13 gener 2011. Coordinadora per la Terra Santa

Ens hem reunit per onzena vegada a la Terra Santa per mostrar, tot compartint i intercanviant les nostres experiències i esperances, l'amor i la solidaritat dels Catòlics en els nostres països d'origen, envers els Llocs sants i, d'una manera especial, envers les persones que conformen aquí la comunitat dels creients. Aquest any hem tingut un enfocament particular reunint-nos amb totes les Confessions Cristianes. La nostra crida com a Cristians és a construir ponts i la nostra esperança compartida és a portar tots els cristians units envers la recerca d'una pau justa per a tots en aquesta terra. També ens complau fer camí junts amb els Ordinaris de Terra Santa.

Ha estat encoratjador per a nosaltres reflexionar sobre el que el Papa Benet XVI ha escrit sobre la Terra Santa:"Per tant, com més veiem la universalitat i la unicitat de la persona de Crist, més mirem amb gratitud aquella Terra, on Jesús ha nascut, ha viscut i s'ha lliurat ell mateix per tots nosaltres. Les pedres sobre les quals ha caminat el nostre Redemptor estan carregades de memòria per a nosaltres i continuen «cridant» la bona nova. Per això, els Pares sinodals han recordat l'expressió feliç que anomena Terra Santa "el cinquè Evangeli". És molt important que, malgrat les dificultats, hi hagi en aquells llocs comunitats cristianes. El Sínode dels Bisbes expressa la seva profunda proximitat a tots els cristians que viuen a la Terra de Jesús, testimoniant la fe en el Ressuscitat." (Papa Benet XVI, Exhortació postsinodal Verbum Domini, Roma, 30 de setembre 2010, nº 89)

Veniu i ho veureu

Creiem que cada visita a la Terra Santa porta beneficis tant als pelegrins com a la gent que viu aquí, sobretot la comunitat Cristiana. Quan els deixebles de Joan Baptista li van preguntar a Jesús on vivia, ell no els va respondre directament, sinó que els va instar: "Veniu i ho veureu" (Jo 1, 39). Ells ho van fer, i això va canviar-los la vida. La nostra estada a la Terra Santa també ens ha canviat. Marxem amb un renovat compromís de pregària amb i pels nostres germans bisbes, per la Comunitat Cristiana i per tota la gent de la Terra Santa. Ens comprometem a pregar per una pau justa i pels passos necessaris per protegir les vides, la dignitat, els drets i la llibertat religiosa de tothom a l'Orient Mitjà. També animem els pelegrinatges que visiten la terra on Jesús va caminar i on hi ha gent que continua vivint la seva fe.

Ens unim als que urgentment volen trobar camins per tal de contribuir a una situació de major justícia i pau on veuen tanta por i desconfiança, fins i tot odi i destrucció. Malgrat algunes millores tangibles en l'assignació de visats, un cop més hem constatat dolorosament la frustració que senten alguns clergues i religiosos Catòlics que veuen les seves tasques quotidianes obstaculitzades per les restriccions de moviment.

Els nostres germans Bisbes ens han explicat amb tristesa que les paraules del Papa durant la seva visita el 2009 per permetre la facilitat de moviment per al clergat Catòlic i els religiosos semblen no haver estat escoltades. Instem enèrgicament a la conclusió de les llargues negociacions entre la Santa Seu i l'Estat d'Israel. També se'ns ha fet conscients del patiment d'aquells matrimonis que es veuen sotmesos a una enorme pressió per les exigències de la "seguretat" i les diferències religioses, així com d'aquells individus i comunitats les terres i propietats dels quals els han estat malmeses o sostretes, fins i tot a causa de l'itinerari i la construcció del mur, i també de les persones que veuen com les seves vides es tornen tan difícils a causa de la situació en què viuen a Gaza.

Sabem que hi ha millores en algunes àrees, i el Primer Ministre Palestí Sr. Fayyad ens ha parlat de les notícies encoratjadores sobre les dades més recents que mostren que retornen més Palestins que no pas emigren, però estem profundament preocupats perquè en molts casos la dignitat de les persones és ignorada o ultratjada. Per tant, ens comprometem a fer costat als constructors de justícia i de pau aquí a Terra Santa, i a tractar d'encoratjar i persuadir els líders i la gent en les nostres pròpies nacions a estar-hi units. Seguirem treballant per una pau duradora recolzant una veritable solució de dos Estats amb seguretat i reconeixement per l'Estat i el poble d'Israel i un Estat viable i independent per als Palestins. Treballarem per un futur en el qual la vida, la dignitat i els drets dels Palestins i els Israelians siguin protegits i respectats.

Què s'ha de fer?

Seguirem cridant les nostres comunitats Catòliques que preguin pels nostres germans i germanes d'aquesta Terra i també informarem sobre el que hem après a d'altres persones interessades. Continuarem les converses amb diplomàtics i polítics dels nostres països per compartir les preocupacions de les comunitats Cristianes que hem visitat.
 

També fem una crida perquè d'altres persones s'uneixin a nosaltres en aquests compromisos. Tots els líders religiosos poden influir sobre la manera com els seus germans de religió veuen les persones que no comparteixen les seves creences, i ells, com nosaltres, cal que manifestin un major coratge i responsabilitat en el lideratge.

Els qui ensenyen als infants tenen una responsabilitat especial per ajudar els joves a créixer en el respecte dels drets i la dignitat de tota persona que Déu ha creat, amb independència de les seves creences, la seva cultura o la seva nacionalitat. Ha estat molt encoratjador el testimoni dels Religiosos que treballen a les escoles per ajudar a generar un futur millor.

Els qui governen les diferents parts de Terra Santa necessiten sumar voluntats i trobar els camins de prendre mesures valentes per la justícia i la pau. Els líders de les nostres pròpies nacions, les polítiques internacionals dels quals tenen efectes importants aquí, tenen la responsabilitat ineludible de contribuir a una pau justa i de protegir els drets dels creients i de totes les persones en aquestes terres. Els periodistes coneixen, també, el poder que les seves paraules poden tenir, i els fem una crida que informin no només de les dificultats, sinó també dels signes d'esperança.

Preguem perquè el Senyor realment doni força al seu poble i beneeixi el seu poble, tot el seu poble, amb la pau (Salm 29,11), sobretot a la terra que tots anomenen santa.

Els signataris del comunicat:

Patrick Kelly. Arquebisbe de Liverpool. Conferència de Bisbes Catòlics d'Anglaterra i Gal·les.

Rock Mirdita. Arquebisbe de Durazzo Tirana. Conferència Episcopal d'Albània.

Joan-Enric Vives. Arquebisbe-bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra. Conferència Episcopal Espanyola.

Gerald Kicanas. Bisbe de Tucson. Conferència de Bisbes Catòlics de U. S. A.

William Kenney. Bisbe d'Afers Europeus. Conferència de Bisbes Catòlics d'Anglaterra i Gal·les.

Pierre Morissette. Bisbe de Sant Jeroni. Conferència Episcopal del Canadà.

Michel Dubost. Bisbe d'Evry. Conferència Episcopal Francesa.

Peter Bürcher. Bisbe de Reykjavik. Conferència Episcopal dels Països Nòrdics d’Europa.

Stephan Ackermann. Bisbe de Trier i president de la Comissió Alemanya de Justícia i la Pau. Conferència Episcopal Alemanya.