Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Eduard Brufau/ Catalunya Cristiana)L’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa celebra aquest 2010 els cent anys d’existència. La millor manera de commemorar-ho, a més de pelegrinar com cada any fins al santuari on la Immaculada es va aparèixer a santa Bernadeta, ha estat acollir i organitzar el XXXIX Congrés d’Hospitalitats d’Espanya, entre el 25 i el 28 de novembre.
 
Els participants, uns 200 hospitalaris de gairebé totes les diòcesis de l’Estat, van assistir a les diferents conferències, reunions i tallers en un cèntric hotel de la Ciutat Comtal, on van poder compartir i intercanviar experiències i reptes. Pel que fa als tallers es van tractar temes com ara la joventut, els processos de dol o l’ús de vocabulari adequat a l’hora de parlar de disminucions i minusvalideses. Cada sessió va començar amb el rés de laudes de manera comunitària amb tots els assistents. Al llarg del congrés també es van celebrar tres eucaristies, una de benvinguda a la parròquia Sant Àngel Custodi, una altra a la catedral de Sant Feliu de Llobregat, presidida per Mons. Agustí Cortés, i la darrera a la catedral de Barcelona, presidida pel cardenal arquebisbe Lluís Martínez Sistach.
 
Però potser els elements més diferencials d’aquest congrés han estat la visita cultural a la basílica de la Sagrada Família, encara amb el record fresc de la visita del Sant Pare, i l’exposició commemorativa del centenari de l’Hospitalitat. A l’exposició es van reunir fotografies, publicacions, objectes litúrgics, indumentària, guardons, imatges religioses i molts altres records que han estat part activa d’aquests cent anys de vida hospitalària.
 
En la inauguració del congrés, que va anar a càrrec del cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, el president de l’Hospitalitat, Rafael Ribalta, va esbossar breument la situació actual de l’entitat i els trets que la caracteritzen. Després d’informar que la Fundació de l’Hospitalitat té avui 780 socis i uns 4.000 simpatitzants, Ribalta va assenyalar el paper de l’Hospitalitat en el món contemporani: «L’Hospitalitat porta a la pràctica uns valors cristians d’amor cap als necessitats que van a contracorrent en la societat actual. És important, doncs, que la nostra tasca continuï amb les noves generacions.»
 
El cardenal Lluís Martínez Sistach, després de recordar que Barcelona és una ciutat acollidora, especialment de malalts, es va centrar en la dimensió de l’amor cristià en l’ajut als necessitats. Apartant-se de les visions més pessimistes i nihilistes sobre l’ésser humà, l’arquebisbe de Barcelona va afirmar que «els humans som sociables per naturalesa, perquè som imatge de Déu, imatge de Trinitat, d’aquest misteri de la unitat en la multiplicitat divina». L’arquebisbe de Barcelona va continuar tot convidant els assistents a creure en l’amor, directament vinculat a aquesta sociabilitat, com el motor i el sentit de l’home, perquè només l’amor és capaç de realitzar les persones com a tal. Per aquesta raó, va assegurar, la tasca de l’Hospitalitat encaixa de ple en la realització total de l’ésser humà com a criatura divina.
 
El purpurat barceloní va acabar la conferència referint-se al recent viatge del papa Benet XVI a Barcelona, tot recordant la importància de la visita que va fer al centre Nen Déu: «Va ser una oportunitat perquè el món veiés el Sant Pare no només com un teòleg sinó com un pare entranyable, sensible i proper als més necessitats. Al mateix temps aquells nens i joves representaven el millor exemple de les famílies que aposten per l’amor i per la vida, malgrat les dificultats i les discapacitats dels fills.»
 
A continuació va prendre la paraula Mn. Salvador Pié-Ninot, professor de teologia de la Facultat de Teologia de Catalunya i de la Universitat Gregoriana de Roma, que va dissertar sobre el do de l’hospitalitat i l’amor com a valors evangèlics. Va posar el passatge de la guarició del paralític i la paràbola del bon samarità com a exemples modèlics en els quals els hospitalaris es poden emmirallar.

Lluny de ser uns conceptes difusos, els ideals evangèlics d’hospitalitat i amor, es fan ben reals a través de la tasca ingent dels milers d’hospitalaris que estan al costat d’aquells que ho necessiten. 

Eduard Brufau. Text publicat a Catalunya Cristiana.