Vés al contingut
La nit de les religions 2024
Fotografia: AUDIR.

CR Barcelona acull la 9a edició de La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg, durant el cap de setmana del 14 i 15 de setembre.  Aquesta iniciativa és organitzada per l’Asociació AUDIR, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració Fundació “la Caixa” que posa de manifest la riquesa i diversitat religiosa de la ciutat.

El principal objectiu de La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg és fomentar un punt de trobada i de diàleg entre la ciutadania de Barcelona i les comunitats religioses i entitats de diferents conviccions. A més a més, aquesta iniciativa busca trencar prejudicis i estereotips que són font de diverses formes de discriminació, i promoure els valors de la cultura de la pau.

Durant aquest esdeveniment, diverses comunitats religioses obriran les portes per compartir les seves tradicions a través de concerts, tallers, conferències i sessions de meditació. A continuació, destaquem algunes de les activitats d’aquesta edició, a tall d'exemple.

Budisme: Un viatge vers l’Interior

El budisme ofereix una mirada introspectiva a través de diverses activitats profundament espirituals. L’Associació Dharmadhatu acollirà una conferència impartida per Basili Llorca sobre l’essència del budisme, seguida d’una meditació guiada. Aquesta activitat és ideal per a aquells que volen aprofundir en els ensenyaments budistes d’una manera pràctica i reflexiva.

A més, el Centre Zen Barcelona proposa una introducció a la pràctica de la meditació zen, un moment per experimentar la quietud i concentració pròpies d’aquesta filosofia meditativa, combinat amb una degustació de te japonès en un ambient de diàleg obert amb els membres del centre.

Església Catòlica: Patrimoni i Comunitat

La comunitat catòlica de Barcelona obrirà les portes de la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari Conciliar de Barcelona per a una visita guiada que inclou l’Aula Magna, la capella i una col·lecció de llibres i manuscrits històrics. Aquesta activitat ofereix una experiència única per descobrir el patrimoni religiós i cultural de la ciutat, a més de visitar la biblioteca més antiga conservada a Barcelona.

Al Monestir de Sant Pere de les Puel·les, els visitants podran participar en l’ofici de vespres amb la comunitat benedictina, una oportunitat per connectar amb la música sacra i la meditació en un ambient històric i espiritual. La comunitat també organitza un taller de danses senzilles per obrir el cor als presents i al present. 

Església Anglicana: Música i Tradició

La Saint George's Anglican Church convida els assistents a una sessió de música litúrgica on podran escoltar i participar en la interpretació d’himnes litúrgics anglicans, dirigits pel cor de l’església. Aquesta activitat suposa  una forma d’explorar l’espiritualitat a través de la música i la litúrgia.

Església Ortodoxa: Riquesa Cultural i Espiritual

L’Església Ortodoxa Russa Protecció de la Mare de Déu oferirà una visita guiada que permetrà als assistents conèixer la bellesa de l’art religiós ortodox i entendre millor el simbolisme de les seves icones. L’activitat finalitzarà amb l’ofici de vespres. 

Fe Bahá'í: Unitat i Harmonia

La comunitat Bahá'í de Barcelona oferirà una presentació sobre la Fe Bahá'í i el seu enfocament teòric i pràctic, tot presentant l'enfocament bahá'í de l'oració. L'activitat també comptarà amb una reflexió sobre el temps de recolliment, l’oració i la meditació sobre textos sagrats.

Islam: Diàleg i convivència

L’Associació d’Estudiants Musulmans organitza una activitat fonamentada en una xerrada-debat sobre diversos temes on els assistents podran dialogar amb els estudiants de l'associació. Els punts de debat versaran principalment en la  relació dels i les estudiants amb la seva fe, la trajectòria acadèmica, la representació de l’islam als llibres escolars i els prejudicis dels companys de classe i el professorat.

Sikhisme: Servei i acolliment

La comunitat sikh de Barcelona obrirà les portes del Gurdwara -el seu temple- per a una visita guiada que inclou una introducció a les pràctiques religioses dels sikhs, com un taller de turbants i de meditació. La trobada continuarà amb la distribució del langar, un àpat comunitari que simbolitza el servei desinteressat i la igualtat. Aquesta activitat és una mostra de l’esperit d’hospitalitat i servei que caracteritza aquesta comunitat.

Judaisme: Història i Comunitat

La Comunitat Israelita de Barcelona una xerrada sobre la cultura hebrea i la participació cerimonial amb objectes litúrgics i càntics titulada “Convivència Espiritual. La gran Sinagoga Maimònides de Barcelona oberta a tots i totes a Catalunya”. La xerrada anirà a càrrec de Jorge Burdman, responsable del Departament de Diàleg Interreligiós de la Comunitat Israelita de Barcelona.

Hinduisme: Espiritualitat i meditació

L’Associació ISKCON Barcelona oferirà una xerrada sobre l’espiritualitat vèdica i els seus mantres. Seguidament, es durà a terme la Cerimònia del Homa -la cerimònia vèdica del foc que compta amb arrels mil·lenàries-. Els nens de la comunitat cantaran els mantres vèdics i, a continuació, hi haurà una explicació de com aplicar la meditació amb el mantra a la vida diària. 

Aquestes activitats, entre moltes altres, fan de La Nit de les Religions un esdeveniment que promou el diàleg interreligiós, el respecte mutu i la comprensió, tot oferint una oportunitat única per descobrir la diversitat religiosa de Barcelona en tota la seva riquesa amb els seus protagonistes, els creients dels més de 40 centres de culte i entitats que formen part del teixit associatiu d’una ciutat dinàmica i plural.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.