Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Escola Pia) El proper divendres 3 de maig, a la Sala de Conferències del Sant Hospital de Tremp, es presenta l'obra 'Les arrels de l'Escola Pia al Pallars Jussà. Josep Calassanç, oficial de Tremp'. Aquesta obra és fruit de la 7ena beca de recerca del Pallars Jussà 'Mossèn Jesus Castell i Serra', que van guanyar els escolapis Joan Florensa, i Aniol Noguera.

Quan Josep Calassanç va començar a Roma, ara fa més de 400 anys, l’Escola Pia – el que s’ha reconegut com l’inici de l’escola popular europea – portava ja la idea des de la seva vivència en terres catalanes. Localitats com Tremp, Claverol, Talarn, Senterada, Conques, Durro o Gerri de la Sal, entre d’altres, guarden fragments de la seva història i de l’inici de l’Escola Pia a Catalunya. Estudiar el període de finals del segle XVI, al Pallars, pot esdevenir clau per entendre un projecte escampat arreu del món.

El treball revisa la biografia de Calassanç en el seu pas pel Pallars (1587-1591) mentre era oficial de Tremp i plebà d’Hortoneda i Claverol, la relació de localitats com Tremp i Talarn en la implantació de l’Escola Pia a Catalunya,

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà conserva diversos fons on s’han localitzat dos documents manuscrits per ell, altres documents que són testimoni del context històric en el que va viure i també documentació diversa sobre els processos de fundació d’escoles pies al Pallars. L’estudi becat permetrà conèixer més a fons tot aquest material i també fer recerca en altres arxius de Catalunya, com l’Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya.